Videotrends voor Blog

Paul van der Ham

iGlow Media

Kun je vertellen wie je bent en waar iGlow MEDIA goed in is?

Mijn naam is Paul van der Ham, 34 jaar oud en samen met mijn vrouw en zoontje woon ik met veel plezier in het (medialuwe) Zwolle. Daar is ook ons bureau gevestigd. Ik heb een achtergrond in onderwijs, audiovisuele communicatie en massamedia (programmamaker crossmedia EO/3FM). Ik ben weggegaan uit Hilversum om me meer te kunnen richten op de innovatieve kant van videocommunicatie. Dat leek me uitdagend en daarin heb ik me niet vergist. Niet de massa bedienen, maar nichegroepen en daarmee interactie creëren.

Paul van der Ham

Met iGlow helpen we organisaties om als het ware zelf een tv-zender te zijn en doelgroepen te betrekken. Denk aan organisaties die kennis delen en doelgroepen binden via video (webinars en eigen YouTube-kanalen), culturele evenementen die via allerlei platforms live kunnen uitzenden en een groter publiek bereiken, videotutorials die handleidingen vervangen, Skype-debatten, interactieve audiovisuele toepassingen, eigen YouTube-kanalen die worden gevuld door eigen medewerkers. Steeds is de rol van het publiek actief door de koppeling met Social Media.

Online Video Marketing is hot. Welke trends zie je voor 2012

In het algemeen zie je dat het gebruik van online video een vlucht neemt. Cisco voorspelt dat binnen 3 jaar 90% van het internetverkeer uit video bestaat. De opmars van kabelinternet en glasvezel zorgt voor nieuwe mogelijkheden om hoge kwaliteit video (HD TV kwaliteit) te distribueren. Dat laatste wordt volgens mij te weinig benut. Ons televisie-distributiemodel verouderd en de Connected TV heeft zijn intrede gedaan. Ik zie 2012 als een belangrijk jaar waarin dat verder gestalte krijgt. De videocontent op je tv komt niet meer van het beperkte aanbod aan tv-kanalen, maar ook van YouTube en talloze andere (live) bronnen. De grens tussen online video en tv vervaagt. De settop-box verdwijnt ten koste van een app op je TV waarmee tv-kanalen en video ontsloten worden. Met de tablet als afstandbediening. Online films huren gaat een succes worden. Maar ook het volgen van live evenementen voor specifieke doelgroepen via je eigen tv, een ander apparaat of via Facebook en Twitter. Videocommunicatie kan de verbondenheid van mensen met elkaar en hun interessegebieden verder laten toenemen. Daarbij is het sociale aspect belangrijk. Immers..op afstand kijken naar een congres op je vakgebied is vooral leuk als je mee kan praten en input kan geven. Dat zal op meerdere platforms gebeuren: de mobiele telefoon, tablet, laptop, televisie, openluchtschermen en narrowcasting-systemen.

Online Video biedt ook kansen voor bedrijven in de zakelijke markt. Welke tips?

Laat je merk stralen! Mensen hebben behoefte om verbonden te zijn met je merk of dienst en input te leveren. Met tekst en plaatjes lukt dat, maar met video beklijft dat beter. Dus..start zo snel mogelijk met het schrijven van een Online Videostrategie. Laat je doelgroep jouw evenementen live meemaken en delen op hun eigen platforms. Een productlancering, congres, demonstratie, crowdsourcing commercial, eigen talkshows en formats, rondleiding door je bedrijf. Maak het deelbaar via LinkedIn, Twitter en Facebook. Betrek je doelgroep door ze zelf voor de camera te zetten. Laat ze jouw product of dienst ervaren en leg dat vast (videotestimonials). De sales-divisie van je organisatie help je met corporate video’s om jullie verhaal kracht bij te zetten bij een klant. Met een tablet en een korte video heb je de toon al gezet. Daarnaast is het bereik van traditionele media nog steeds groot. Dus help de traditionele media (kranten, radio, tv, journalistieke websites) aan videocontent om jouw boodschap te verspreiden. Ik heb gemerkt dat je met interessante (live) videocontent met gemak door goed bezochte websites gedeeld wordt. Het aanbod is nu nog schaars.

Op het gebied van handleidingen zie ik mogelijkheden om dat door video te vervangen. Scheelt veel vragen bij de helpdesk en als mensen zien hoe iets moet, onthouden ze het beter. Video-advertenties (vorig jaar 19% van alle online advertenties) bieden kansen. De budgetten verschuiven steeds meer naar online. En met een video-advertentie trek je de aandacht. Bij populaire online video’s en live-uitzendingen is het interessant om een pre-roll in te zetten. Elke kijker krijgt bij het opstarten van de stream eerst de video-advertentie te zien. Het bereik daarvan is meetbaar in tegenstelling tot een printadvertentie. Met een eigen videokanaal kun je het allemaal laten samen komen. Je grootste fans zullen elke nieuwe video snel kunnen oppikken. En YouTube is de op één na grootste zoekmachine van het internet. Dus denk goed na over de tags die je meegeeft.

Drie voorbeelden van Online Video Marketing? Waarom goed?

Will it Blend?

Een bekend voorbeeld van een succesvolle videomarketingactie zonder dat er een reclamebureau aan te pas is gekomen. CEO Tom Dickson doet producten in een blender die je niet verwacht, zoals een golfbalstick, een iPhone, iPad, barbies en producten van tienerideel Justin Bieber. De video’s zijn al jaren een viraal succes. Daaruit blijkt dat videocommunicatie niet duur hoeft te zijn.

KLM Live Reply
Originele campagne van KLM waarbij gedurende 10 uur via een live videostream antwoord werd gegeven op vragen via Facebook en Twitter. En wat voor antwoord: een bericht dat met letters in de lucht wordt gehouden door honderden vrijwilligers.

Digital Concert Hall (Berliner Philharmoniker)
Niet in de gelegenheid naar een concert te gaan. Bekijk de concerten van het orkest Berliner Philharmoniker op de bank in hoge kwaliteit. Zowel live als on demand via een online ticket. Dat is nog eens cultureel ondernemen. Het bereik en de opbrengst van een concert stijgt. Dit zou elk cultureel gezelschap in Nederland ook moeten doen.

Bron: VeldMerk Social Media
Advies, Training en Resultaat