Het Instrument: Telepathologie

Telepathologie

Disturbing technology

Op 28 september 2010 bezoekt de auteur de openingsdag van Het Instrument 2010in de RAI te Amsterdam. Ik kom in gesprek met Bram Zwiers, productspecialist van Klinipath.nl,zelf werkzaam geweest als pathologisch laborant.

Auteur in gesprek met Bram Zwiers

3DHistech

De 3DHistech (Pannoramic lijn) uit Hongarije (ZEISS optiek)  maakt het archief van objectglaasjes met weefselcoupes straks geheel overbodig. Zie ook de beroepsvereniging van pathologen.
In juni is vastgesteld: Indien coupes zonder dataverlies gescand en digitaal opgeslagen worden, zijn coupes niet meer nodig en kunnen eventueel direct vernietigd worden
De Telepathologie zal in een aantal opzichten overeenkomsten gaan vertonen met Teleradiologie (zie bijdrage). Een virtuele database vormt straks het hart van archief.

Veel MB

Morfometrie (afmetingen van cellen) kan plaatsvinden via software programatuur . Bedenk wel dat een enkel preparaatje 500 MB opslag vraagt.

Preparaatjes klaar om gescand te worden

Immuunfluorescentie

In experimentele setting worden zelfs gehele weefselblokjes gescand. Ook Immuunfluorescentie kan worden gekwantificeerd en scores bepaald.
Het wachten is op het “outsourcen” van diagnostiek naar elders (cross-border?), maar ook second view systemen. Immers een tekort aan pathologen zit er aan te komen.  Ziekenhuizen krijgen ruimte beschikbaar (minder fysieke opslag).

Voorspelling

Dit soort toepassingen van telemedicine neemt een grote vlucht, durf ik te voorspellen.

celkleuringen (rechts afzonderlijke cellen)