Neusspray tegen hersenletsel

Stamcellen herstellen hersenschade door zuurstofgebrek bij geboorte

Hersenschade door zuurstofgebrek is terug te dringen met stamcellen. Stamcellen die via de neus worden toegediend, reizen in proefdieren op eigen kracht naar de plaats van de hersenbeschadiging. Neuro-immunoloog Annemieke Kavelaars van het UMC Utrecht meldt dat in het oktober-nummer van Uniek.

Baby’s met zuurstofgebrek rond de geboorte lopen forse kans op hersenschade. Daarvoor bestaat geen goede behandeling, op koelen vlak na de geboorte na. Annemieke Kavelaars en Cindy van Velthoven ontdekten in proefdieren een veelbelovend alternatief. Het toedienen van stamcellen uit het beenmerg via de neus blijkt hersenschade door zuurstoftekort tegen te gaan. Vanuit beide neusgaten zoeken de stamcellen via de reukzenuw zelf hun weg naar de juiste lokatie. Op deze manier hebben behandelde proefdieren minder hersenschade en een betere motoriek dan onbehandelde dieren. Kavelaars en van Velthoven publiceerden hierover in het Journal of Neuroscience en Pediatric Research.

“Heel voorzichtig denken we aan toepassing in de kliniek”, zegt Kavelaars. “Eventueel zouden we stamcellen uit de navelstreng van de baby kunnen gebruiken voor deze behandeling. Maar het zal nog jaren duren voor het zover is. We moeten nog veel onderzoek doen naar de effectiviteit en de veiligheid.” Lees het hele artikel in Uniek.