Robotmaatje

CompanionAble-robot

Meer dan gezelschap?

Robot helpt mensen met beginnende dementie

Een robotmaatje in huis voor mensen met geheugenbeperkingen dat hen structuur biedt en hen helpt actief te blijven. Hoe ervaren mensen dit? Onderzoekers van Stichting Smart Homes in Eindhoven evalueren op dit moment volop hoe potentiële eindgebruikers en hun mantelzorgers omgaan met dit maatje in huis en hierop reageren.

Gebruikersonderzoek

Smart Homes werkt in haar CompanionAble-project aan deze hulpvaardige gezelschapsrobot. Het volledig werkende prototype rolt rond in de Slimste Woning van Nederland – een volledig uitgeruste demonstratiewoning voorzien van domotica. Tijdens de gebruikersonderzoeken wonen de deelnemers – mensen met vroege vormen van dementie – samen met hun partner of mantelzorger twee volle dagen samen met de ontwikkelde robot in deze slimme woning.

 

Coaching

De zorgrobot fungeert als coach en maatje en ondersteunt de gebruiker door middel van suggesties, aanmoedigingen en herinneringen op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Denk hierbij aan het bieden van dag-structuur zoals het tijdig eten, drinken, en innemen van medicijnen, het voorstellen van activiteiten zoals een wandeling, een spel, of iemand bellen en het herinneren aan afspraken en taken. De verwachting is dat dit geheel zal bijdragen aan een gezonder en plezieriger leven, niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook zeker voor de mantelzorger. De robot kan als een helpende hand gezien worden voor beiden.

Interacctie

De intensieve testsessies leveren enorm veel nieuwe informatie, aangrijpende verhalen en diepgaande inzichten op, zowel over de specifieke diensten die de robot aanbiedt, als over het bredere idee van leven met een robot in huis. Doel van dit alles is het verbeteren van de CompanionAble-robot en van de interactie tussen mens en technologie, zodat de robot nog beter afgestemd kan worden op de gebruiker. Dit alles met als ultieme streven mensen te helpen elkaar te helpen en langer te kunnen genieten van hun welzijn, zelfstandigheid en vrijheid. De gebruikersonderzoeken zullen lopen tot en met juni. Op donderdag 7 juni, tijdens de Dutch Technology Week, opent Smart Homes de deuren van de Slimste Woning van Nederland en kunnen geïnteresseerden hier kennismaken met deze zorgrobot.