Napoleon in Zwolle

Op 28 en 29 october 2011 hoopt Zwolle te herdenken dat twee eeuwen geleden Keizer Napoleon in Zwolle overnachtte.

Plaquette aan gevel in Kamperstraat herinnert daaraan

In 1811 bezocht Napoleon trouwens heel veel plaatsen in ons land, dat toen immers onderdeel uit maakte van het Franse Keizerrijk. Een verslag van het verblijf van Napoleon in Zwolle wordt gepubliceerd in het eerstvolgende themanummer van de serie Napoleon in Nederland.

Interesse?: klik hier

Vergroten?Dubbelklik!     Deel van brief (1811)      Bron: HCO Zwolle

Beveiliging

Net als heden ten dage werd weinig aan het toeval overgelaten.Overheden waren er al lang tevoren druk mee.Bovenstaande brief in een zwierig handschrift meldt dat het hoge gezelschap vanuit Rotterdam via het Loo uiterlijk op de 30e oktober verwacht mag worden in Zwolle, Deventer en Zutphen, waarna ze naar Nijmegen gaan. Dat blijkt wel even anders te lopen. Maar een evenement is het wel degelijk met onder meer een parade van duizenden militairen buiten de stad Zwolle.

Krant 1821  Bron: HCO Zwolle

Herdenking

Omdat het bezoek uit 1811 de nodige aandacht krijgt In de regionale en landelijke pers, is het de moeite waard om eens te kijken hoe belangrijk men dit nadien uiteindelijk vindt. Daartoe heb ik in het Historisch Centrum Overijssel Een aantal nieuwsbladen (op microfiche) bestudeerd.Natuurlijk de krant uit 1811, maar ook uit 1821,1836,1861 en 1911. Rondom de 29-30 oktober van dat bewuste jaar wordt op geen enkele wijze stilgestaan bij de gebeurtenis. Of het moet iets over het hoofd gezien hebben. Opmerkelijk vind ik het wel. Was men er toch niet zo trots op? Had men wel wat anders aan het hoofd? Ik denk dat er dit jaar toch anders moet worden!