Zembla, Data, NZA

Privacy?

Give me your data

De jacht op medische gegevens (Zembla)

Een goede vraag: wat is het verband tussen de drie begrippen? Zembla, Data en NZA,

Henk van Ess, 12 april 2014 “binnen 60 seconden”

Ongemakkelijk

Op 17 april 2014 is er een fascinerende uitzending van Zembla. Kort samengevat komt het erop neer dat Zembla stelt dat zorgverzekeraars bezig zijn met “data harvesting”. Niet tekenen van een privacyverklaring blijkt geregeld te leiden tot aanzienlijke vertraging en overlast. Zeker, er wordt van alles gedaan aan de privacy bescherming bezweert woordvoerder Caubo van Zorgverzekeraars Nederland. Maar hij zit er zichtbaar ongemakkelijk bij zit. Dat ongemak is terecht.

Woordvoerder Caubo (bron: Zembla)

Gegevens herleidbaar

Pseudonimiseren is niet hetzelfde als anonimiseren! Terecht maakt psychiater Jim van Os zich zorgen. De combinatie van een aantal simpele gegevens, zoals een factuurbedrag (zelfs een DBC code is niet altijd nodig) , de 4-cijferige postcode, geboortedatum maakt al gauw het plaatje compleet. Gegevens zijn herleidbaar tot een mens van vlees en bloed. In onbevoegde handen kant dus veel schade worden aangericht. We weten inmiddels wat soms de reacties zijn als een persoon met pedofilie in een buurt komt wonen. Voeg daaraan toe het schrijnende gebrek aan veiligheid bij de toezichthouder NZA, dan doet dat ernstig twijfelen aan de bezweringen dat het allemaal wel goed zit. En daarbij komen we bij een recente ervaring tijdens een workshop (VVOJ).

Zembla, 17 april 2014

Onderzoeksjournalistiek

In de onderzoeksjournalistiek, waarin ik thans actief ben is het ook geregeld wenselijk om achter een identiteit te komen. Op 12 april 2014 (workshop VVOJ , Hogeschool Utrecht) laat Onderzoeksjournalist Henk Van Ess zien hoe hij in een razend tempo personen/functionarissen weet op te zoeken. Hij wil wel eens weten wie de accountant is van Philip Morris in Bergen op Zoom. Dit vanwege mogelijke geheime afspraken. Via FourSquare is het bedrijf te vinden. Een frequente bezoeker (Benny V.) zorgt voor een lead. Via diens netwerk komen andere namen naar voren. Gebruik van Twitter (Advanced Search) en LinkedIn leidt tot concrete namen. Terecht wordt in de Zembla uitzending gesproken over ‘voortschrijdend inzicht’. Wat gisteren wellicht nog niet kon, lukt vandaag de dag wel. Ik denk dat Zorgverzekeraars, SBG en toezichthouders opnieuw huiswerk te maken hebben.