eNose en Poepalarm

Electronische Neus

VOC (Volatile Organic Compounds)

Biomarkers

“Hier gaan we wat vinden. Hier vinden we darmkanker”. Een ervaring van menige MDL-arts en -verpleegkundige. Diverse handen gaan bij die vraag dan ook omhoog in het Auditorium. We bevinden ons in de Masterclass MDL op 16 april 2014 in het Tropeninstituut in Amsterdam.    NB. MDL= Maag, Darm- en Leverziekten.
Toch wordt het een luchtig praatje, aldus onderzoeker Nanne de Boer. Hij analyseert de flatus, de wind die bewust of onbewust vrijkomt. Zoals bij endoscopisch onderzoek. Als MaagDarmLever (MDL) arts aan VUMc in Amsterdam is dat type onderzoek voor hem dagelijkse kost.

Nanne de Boer

Serieuzegrap

Begonnen als grap. Flatus. Wat kun je ermee? Er is al een luieralarm verkrijgbaar. Niets nieuws De hond Cliff, waarover in deze kolommen eerder is bericht, zat bij een recente Clostridium uitbraak weer 100% raak. Linus Pauling (1971) ontdekte de gaschromatografie. Sindsdien onstaan er veel toepassingen, zoals in de voedingsindustrie. De eNose is ook een voorbeeld en heeft  32 sensoren (afbeelding). De polymeren gaan een interactie aan met vluchtige gassen.

Polymeren als sensor

mHealth?

De meting kost nu nog wel een paar centen, maar dat gaat zeker veranderen. Nanne droomt van een toekomst waarin het device onderdeel kan zijn van een iPhone. Het terrein is nog volop in ontwikkeling. Wat kun je met de eNose binnen de MDL? Screening op kanker of voorstadia (adenomen)? Onderscheid tussen de ziekte van Crohn en colitis? Kun je lastig endoscopisch onderzoek wellicht vermijden (kinderen!)? Er er zit veel meer in het vat als je bedenkt dat ieder individu zijn eigen VOC’s heeft. Op basis van een eigen microbioom (onderzoeksterrein van AIOS Thijs Grasman).  Maar mogelijk worden elementen van de VOC’s  toegepast als Biomarkers? Het moet gezegd worden dat in de fraaie stemmige toiletten in het Tropeninstituut van VOC’s niets te merken is. Ik denk stiekempjes dat de MDL vereniging wellicht vanwege de fraaie toiletten deze locatie heeft verkozen??

Tropeninstituut toiletten

Audiofragment: Kort interview onderzoeker Thijs Grasman