Laat chip infectieziekten opsporen

CITO

Chip gaat zeer snel infectieziekten opsporen

8,5 miljoen voor innovatieve technologie

Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) heeft een 8,5 miljoen euro project toegekend aan prof. dr. Peter Hermans, hoogleraar kindergeneeskunde in het UMC St Radboud, de Wageningen Universiteit, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en drie biotech-bedrijven.

Biomarkers

Met het bedrag wordt een chip ontwikkeld, waarmee al aan het bed van de patiënt zeer snel belangrijke biomarkers van ernstige infectieziekten zijn op te sporen.Artsen kunnen dan meteen met de juiste behandeling starten.

Pneumokok

Peter Hermans, hoofd van het Laboratorium Kindergeneeskunde-Infectieziekten, weet uit ervaring hoe belangrijk een snelle en juiste diagnose is wanneer kinderen met een ernstige infectieziekte naar het ziekenhuis worden gebracht. Hermans doet bijvoorbeeld veel onderzoek naar de pneumokok, waar wel negentig verschillende types van bestaan. Sinds 2006 worden Nederlandse kinderen gevaccineerd tegen 7 typen. “Dat vaccin biedt dus geen complete bescherming”, zegt Hermans. “Terwijl de pneumokok levensbedreigende infecties kan veroorzaken zoals een hersenvliesontsteking, longontsteking of bloedvergiftiging.”

Snuffel- en sensorplatform

Met de subsidie die het FES aan dit Nanomedicine consortium heeft toegekend, ontwikkelt het consortium onder leiding van prof. Han Zuilhof (WU) een elektronische sensor waarmee belangrijke ‘verklikkers’  van diverse infectieziekten onmiddellijk zijn op te sporen. Hermans: “Het gaat om een elektronisch platform, dat real-time detectie mogelijk maakt van biomarkers, van sleutelstoffen in ontstekingsreacties.We kijken niet naar een of twee, maar naar heel veel verschillende biomarkers op een high throughput manier.” In eerdere projecten hebben we al belangrijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van dit elektronische ‘snuffel- en sensorplatform’.

Diagnose aan bed

Hermans schat in dat de innovatieve technologie grote consequenties kan hebben.Hermans: “Als we onmiddellijk en gedetailleerd diagnoses kunnen stellen aan bed en niet meer – met onvermijdelijk tijdverlies – via het laboratorium, kunnen we veel sneller met de juiste therapie beginnen.Daarmee komt een therapie op maat voor infectieziekten weer wat dichterbij.