Hygiëne voedselproductie

NanoServices

EU subsidie

Levensmiddelenindustrie

De EU en de Provincie Gelderland hebben in het kader van EFRO een subsidie van €1.3M gegund aan NanoServices te Nunspeet voor een onderzoek naar een betere hygiënische oppervlakte behandeling van de machines binnen de levensmiddelenindustrie. Er is in deze kolommen al eerder aandacht geschonken aan de thematiek. De veronderstelde rol van Nanocoating.

Werkbezoek Dimmen Breen (Nanoservices) aan CBS

Consortium

NanoServices leidt een consortium van 4 bedrijven die het onderzoek gaat uitvoeren. Het onderzoek start per direct en eindigt uiterlijk 31 december 2014. Het project behelst een industrieel onderzoek voor de toepassingen voor de machinebouw in de vleessector en de groente- en fruitsector en heeft een mogelijke spin-off naar de bakkerijsector, eierverwerkende industrie en zuivel. De toepassing zou een doorbraak kunnen zijn in de verbetering van de microbiële gesteldheid van voedingsmiddelen (minder bederf, afkeur of uitval, en/of een betere houdbaarheid, versheid van het voedingsmiddel). Bovendien kan dit voor de machinebouwer en voedingsmiddelen¬industrie minder belasting van het milieu betekenen, zowel door de nieuwe oppervlakte¬behandelingstechniek als verminderd gebruik van chemicaliën en energie voor reiniging en desinfectie.
De deelnemende bedrijven zijn Viwatec Geldermalsen, FTNON Almelo en MPS Lichtenvoorde. Penvoerder van het project is Burggraaf & Partners in Vaassen.