Gebakken Lucht

Flatulentie

Medicalisering

Kritiekloos…

Een initiatief van Gezonde Scepsis (Healthy Scepticism) laat zien hoe onthutsend makkelijk het is om gebakken lucht te verkopen. In het voorjaar van 2009 worden voorbereidingen getroffen tot het lanceren van een medicament dat winderigheid (flatulentie) moet bestrijden. Gerenommeerde instituten, professionals en media stellen nauwelijks kritische vragen.Patiënten vullen braaf vragenlijsten in die zij aangeboden krijgen via sociale media

TROS RADAR

Opmerkelijk

De toegenomen aandacht blijkt zelfs uit het aantal zoek opdrachten via Google in de betreffende periode via zoektermen: winderigheid(rood) en flatulentie(blauw).”Een kwart heeft last van winderigheid (Piek bij A)”. De piek bij  “flatulentie” in juni 2010 kan deze auteur niet verklaren.

Google Insights

Onthulling

Uiteindelijk is de aap uit de mouw gekomen. Het is allemaal fake en een Hoax. Het is een bewijs hoe makkelijk “selling sickness”. Ziekte “verkoopt”. Goede voorbeelden uit de dagelijkse leven zijn ongemakken als rusteloze benen, zuurbranden en overactieve blaas. Een constatering is destijds (31 augustus 2009) dat 23 van de 41 medische sites niet voldoen aan de regels rond verboden publieksreclame.Daartegen volgt verweer vanuit de Farmaceutische Industrie.

Give-it-a-try

Dit alles kan niet verhullen dat naar de smaak van de auteur de lancering van een middel tegen flatulentie een groot commercieel succes zou kunnen zijn (geweest).
“Gezonde Scepsis” heeft immers al marktonderzoek gedaan.! Gezien de kracht van Placebo (nepmedicijn) moet het niet moeilijk zijn om consumenten een testimonial te ontlokken voor de promotie. Die zit, toch?