Siert Wijnia: “wereld gaat op zijn kop”

Het Nieuwe Delen

3D Print

Protospace workshop

Het duizelt mij nog enigszins als ik op 12 mei 2010 aan het eind van een interessante middag Protospace en Utrecht achter mij laat. In mijn neus nog de geur van gesmolten kunststof. Op de vinger een brandblaar (soldeerbout)! In de rugtas een fraai zelfgebouwd (nou ja..) werkstukje in de vorm van een lampje In ieder geval staat mijn wereld even op zijn kop.

Siert Wijnia blaast op geprinte conducteursfluit

Product delen

Quote van Labmanager Siert Wijnia:“kennis delen = producten delen”. Dat wordt de realiteit in een totaal gedecentraliseerde en genetwerkte wereld. De hulpbronnen werden altijd als overvloedig beschouwd, maar die blijken nu juist eindig te zijn. Siert kan het weten, omdat hij eerder werkzaam was in de olie-industrie. Vroeger was kennis en creativiteit zeldzaam, maar die zijn er thans voldoende en onder handbereik.
Protospace (http://www.protospace.nl) is van dat laatste een goed voorbeeld. De cursisten gaan aan de slag met een bouwtekening, terwijl in Groningen gelijktijdig een identieke cursus plaatsvindt. Via videoconferencing houden we elkaar op de hoogte van de vorderingen!

FabLab Groningen toont ons een vervaardigd printplaatje

Videoconferencing

Videoconferencing vindt  wereldwijd plaats. Protospace is een van de 35 “connected” Fabrication Laboratories (FabLabs in het gewone spraakgebruik). Het toekomstperspectief? Decentralisatie van de productie. De “Maakindustrie” weer terug in Nederland!  Sterker, straks in de eigen huiskamer. Op het moment zijn het nog grote en prijzige printers die de cursisten ter beschikking staan. Maar dat is nu al aan het veranderen. Voor € 1000 bouwt Siert al een 3D printer. Gebaseerd op het principe “layer-based manufacturing”.

Layer_Based_Printing:105 van 106 laagjes klaar. Zie: printpoeder

Protheses

HP ziet de potentie en zijn als de kippen bij (http://www.zdnet.be/news/115145/3d-printer-van-hp-vanaf-mei-te-koop ). Net als bij de papierprinters, wordt er straks veel verdiend met de cartridges.Krijgen we straks geheel nieuwe bedrijven gebaseerd op dit principe? Het is nauwelijks nog een vraag. Denk aan protheses op maat in de gezondheidszorg!  De initiatiefnemer NOVU (http://www.novu.nl ) heeft de potentie duidelijk onderkend.Enkele foto’s geven een indruk van onze cursus. Misschien wat weinig informatie? Dat is de bedoeling, want je moet je gewoon inschrijven voor een cursus bij  http://www.protospace.nl. Het gehanteerde uitgangspunt “Leren doe je door te doen”  betekent een eldorado voor knutselaars die graag beschikken over een machinepark.