Patients helping Patients

PatientslikeMe

Emerce, #eHealth12

Sebastian Foppema, EVP, Business Operations

Probeer het zelf uit. Dat is de suggestie van Sebastian Foppema van PatientslikeMe. Keynote speaker op 11 oktober 2012 in Amsterdam bij het Emerce EHealth evenement. Oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, is Sebastian al jong met zijn ouders naar het buitenland vertrokken. Zijn visitekaartje laat zien dat hij woonachtig is in Cambridge, MA (USA). De OnLine community loopt als een trein. Na 6 jaar weet men veel, maar het is geen ‘silver bullit’ benadrukt Sebastian Foppema.

Sebastian Foppema

Spoedeisende Hulp

Het is beslist niet iets voor Spoedeisende Zorg, maar voor chronische aandoeningen. Misschien wel voor nazorg na bijvoorbeeld Hartinfarct. Bij Oncologie geldt die beperking ook. Lifestyle condities blijken ook minder aan te spreken. Sinds de introductie van Facebook is er meer bereidheid tot ‘sharing’ en dat heeft beslist geholpen. Patiënten rapportages leveren interessante data. Een heel team buigt zich hierover. Aangegeven wordt dat blijkt dat door deelnemers aan het netwerk aanzienlijk minder gebruik wordt gemaakt van Spoedeisende Zorg (SEH) !!

Huwelijken

Trouw(en)

Ook Therapietrouw (Adherence) neemt aanzienlijk toe! Wat gebeurt is ‘Patients helping Patients’. Let wel, dit is zelfrapportage maar allemaal zeer aannemelijk. De Farmaceutische Industrie ziet veel voordelen. Welke coping mechanismen spelen rol? Hebben patienten echt weerstand tegen een medicament per injectie? Dat blijkt enorm mee te vallen! Ook belangrijk voor gebruikers: op de website staat een link naar een bestand over het verdienmodel. Inkomsten worden gegenereerd door Data-analyse (Overheid, Verzekeraars, Farmaceuten) en Management van Patiënten (op verzoek van partijen). Denk aan de uitkomst dat deelname Spoedeisende Zorg reduceert; de bereikte kennisvermeerdering van patiënten enz.). Suggestie Dagvoorzitter (John Knieriem) naar aanleiding van een plaatje met trouwringen: “In Nederland kennen we het populaire Boer zoekt Vrouw. Waarom geen opvolger: Patiënt zoekt patiënt”. Trouw en Trouwen…