Dichtbij.nl

Jaap den Ouden staat (samen met zijn baas Bart Brouwers) aan de wieg van Dichtbij.nl.

Dichtbij.nl een initiatief van Telegraaf Media Nederland

De victorie is begonnen in Woerden!

Screendump Website Dichtbij.nl

Woerden

Jaap den Ouden heeft  woerden.dichtbij. nl opgezet. Een jaar lang heeft hij dit in Woerden vorm en inhoud gegeven. Met laptop en camera is hij te vinden (en aan te spreken!) in een plaatselijk café of in het Gemeentehuis (als er maar draadloos internet aanwezig is). De bedoeling  is om mensen naar voren te laten komen met dingen die ze aan het hart gaan.  De burger als expert, aldus Jaap. Dat is aardig gelukt.

Workshop

Een workshop onder leiding van Jaap den Ouden maakte deel uit van de succesvolle trainingsdag lokale uitzoek journalistiek in de Hogeschool te  Utrecht (georganiseerd vanuit de VVOJ) op zaterdag 24 september 2011.

Vragen

Veel vragen en discussie ontstaan over de rol van de journalist (Jaap voelt zich meer ‘de nieuwe reporter’, misschien zelfs community manager). Maar ook zijn aanwezigen  benieuwd naar de bezoekersaantallen en het verdienmodel. Dergelijke initiatieven zijn elders in de wereld ook wel uitgeprobeerd. Daarbij is soms de café functie onderdeel van het verdienen model!  Het blijkt dat een krant als de Gelderlander bezig is om journalisten ook meer in de regio aan het werk te laten gaan. Het sluit aan bij de ontwikkeling dat -mede door de deregulering vanuit de centrale overheid- ‘het ook steeds meer in de regio gebeurt’.

Jaap den Ouden

Factsheet

Via Jaap den Ouden krijg ik een Factsheet van het derde kwartaal 2011 over Dichtbij, dat inmiddels een grote vlucht blijkt te hebben genomen. Het is  (WebRegio BV verzorgt de commerciële exploitatie) thans achter de schermen een krachtenbundeling. Er zijn nieuwe advertentie producten gelanceerd. Ongetwijfeld is dit nog maar een begin. Inmiddels bestaat het bereik uit 84 regionale websites en 68 lokale websites met in totaal ruim 2,1 miljoen maandelijkse bezoeken. Er zijn 100.000 abonnementen op diverse Nieuwsbrieven. Ruim 70.000 bezoekers hebben  een account op de site. Daarnaast zijn er 3,7 miljoen huis-aan-huis kranten van de Holland Combinatie. Dit zijn maar een paar van de indrukwekkende getallen!