Damned Lies and Statistics

Welkom!

Scooter

Het aantal scooters onder de bevolking neemt toe.We kunnen dat om ons heen zien. Ook de branche heeft klinkende verkoopcijfers wordt op 01 juli 2010 gemeld:

Scooter verovert de Nederlandse wegen:

Brom- en snorfietsen worden in Nederland steeds meer gezien als een alternatief vervoersmiddel om snel en handig door het verkeer te manoeuvreren. In juni werd de miljoenste (brom)scooter geregistreerd. In 2007 waren er niet meer dan 750.000 (brom)scooters.De toenemende populariteit van hippe scootermodellen zorgt ervoor dat de afzet van brom- en snorfietsen ondanks de recessie in de eerste vijf maanden van dit jaar met zes procent is gestegen naar 36.562 eenheden. Volgens Eugène Daams, secretaris afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van RAI Vereniging, vormen scooters steeds vaker een goed alternatief voor de auto én het openbaar vervoer.

Overgewicht

Veel bestuurders zijn nogal eens aan de maat. Je zou ze toe willen roepen “pak de fiets”. Maar zelf reed je vroeger op de Batavus bromfiets van je vader…

Echter de Gezondheidsraad rapporteerde al :

]

Causaliteit

Mag de conclusie nu zijn : Honderdduizenden landgenoten zijn te dik doordat ze in plaats van de fiets de brommer of scooter (en motor) nemen voor de middelgrote afstand.
Dat is een statistisch leugentje. Beginnen we na “stop roken” met “stop brommen”? Nee: een causaal verband is er niet zondermeer
Wellicht is het wel een co-fenomeen van “ongezondheid” dat dezelfde mensen die geen fiets nemen bijvoorbeeld ook meer roken? Of ongezonder eten?