Theorie en praktijk botsen bij eHealth

Sabine Wildevuur schokkende conclusies onderzoek

Prof.dr.J.E.W.C. van Gemert-Pijnen: ‘ Er is nog veel werk te verzetten. Hoe draagt uw model bij aan het overbruggen van die discrepantie tussen intended (beoogd) en actual (feitelijk) gebruik van ict (informatie-communicatie technologie) in de zorg?’  

Plaats van handeling

Vrije Universiteit, Amsterdam, maandag 24 februari 2020. Verdediging proefschrift door Sabine E. Wildevuur. Titel dissertatie: Designing information and communication technology to enable person-centred care in chronic disease management.

 

Hooggeleerde opponent. .

Dank voor uw ondersteunende woorden, ook over het onderzoek. Uw vraag gaat over het ecosysteem van person-centred care. En met name vraagt u naar verschil/ uitleg over intended use en actual use. Waar ik achter kwam toen ik het grote scoping review deed, is dat eigenlijk veel van wat patient-centred care zou zijn, eigenlijk niet person-centred was!! Als je kijkt naar de keywords. En er kwamen 350 studies uit in eerste instantie. Dan viel er eigenlijk heel veel van af. Omdat ze helemaal niet patient-centred bleken te zijn.

Discrepantie

Bij het ontwikkelen van die technologie was dat (patient-centred) waarschijnlijk wel de bedoeling. Ondersteunen van een op een persoons-gestuurde manier managen van chronische aandoeningen. En zorgen dat zowel de arts als de patiënt ondersteund wordt. Maar dan zie je dus dat als je technologie inbrengt in een omgeving – dat weten we ook wel van science & technology studies- dat er dan wat gebeurt…. Je kunt niet simpelweg technologie ergens inbrengen en denken: zoals ik het nu inzet gaat het ook werken!

Website

https://research.vu.nl/en/persons/sabine-wildevuur/publications/
https://people.utwente.nl/j.vangemert-pijnen