Het begint met Genesis

Bij medici zal er bij de naam Barnard een lampje gaan branden. De Zuidafrikaanse chirturg Christian Barnard die een harttransplantatie verrichtte. Maar onlangs kwam ik de naam Barnard weer tegen, maar dan in een Dagtekstenboekje. Willem Barnard.

Willem Barnard alias Guillaume van der Graft

Er zijn bij mij een aantal associaties bij de naam Willem Barnard. Hij woonde o.a. in Rotterdam, Utrecht en Hardenberg, steden waarmee mijn cv ook verbonden is. In de Liederenbundel van kerk(en) is er ook geregeld een reminder. Via de Veilingsite Catawiki kom ik in het bezit van een tweetal brieven van Willem Barnard aan zijn uitgever. Het gaat over het boekje dat uiteindelijk tot stand komt. Met de titel ‘Bezig met Genesis’, het eerste bijbelboek.

Brief fragment
De correspondentie met de uitgever is bloemrijk en interessant. Iets wat je kunt verwachten van een dominee-schrijver. Een enkel fragment is ook op de foto afgebeeld. Keurig handgeschreven. Barnard gebruikt voor dit huiswerk geen typemachine. Maar daarmee ontstaat er nu in 1953 wel een probleem zo blijkt.

Utrecht, zaterdag voor palmzondag 1953 a d

beste Ton

Wederom heb ik mij bezighouden met bezig met Genesis en weer heb ik mij van harte laten overtuigen door de driftige betoog krant van die bezeten auteur. Ik vrees even wel dat de theologische faculteit van Amsterdam tot Heerlen alsnog zullen aarzelen, dit meesterwerk als verplichte lectuur in te voeren. De kans bestaat dat enkele (trouwens toch al gewantrouwde) lieden het zullen aanbevelen, maar een hoeksteen van je Fonds zal het wel niet worden. Jammer toch.


Predikant
Deze foto is gemaakt ca. 1946. Op een foto is hij mager. Geen wonder, want dat was bijna iedereen na de tweede wereldoorlog. Zeker als je de hongerwinter van 1944 in West Nederland had meegemaakt. Dominee Willem Barnard, geboren 15 augustus 1920 te Rotterdam en overleden op 21 november 2010 te Utrecht. Hij was hulppredikant en later predikant tot 1950 van de Nederlands Hervomde kerk in Hardenberg. Hij is op 28 augustus 1950 vertrokken naar Nijmegen. Hij was theoloog en schrijver/ dichter. Hij publiceerde onder de naam Guillaume van der Graft. (Quote: Historische Vereniging Hardenberg)

Dagboek
In het door hemzelf geredigeerde ‘Een dubbeltje op zijn kant’ is Barnard zeker geen veelschrijver, Dagboeken 1945-1978 (Uitgeverij De Prom, 2005).1946>2,5 pagina’s, 1947>1,5 pagina 1948>1,5 pagina 1949>0,5 pagina. Maar ook nadien 1950-1954>2,5 pagina. Daarna zwelt aan tal woorden aan. De auteur schrijft deze wisselende activiteit toe aan het feit dat het dagboek nooit een kroniek heeft willen zijn. Daarvoor voert hij verschillende redenen aan. Ik blijf het opmerkelijk vinden dat ik de naam ‘Hardenberg’ niet tegenkom in de tekst over die jaren aldaar kort na de oorlog. Misschien weet iemand een verklaring?

Links
https://www.encyclo.nl/begrip/Genesis
https://en.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Barnard
https://hardenberg.mijnstadmijndorp.nl/collecties/historische-vereniging-hardenberg-fotocollectie/hv10023-dominee-ds-willem-barnard
https://hardenberg.mijnstadmijndorp.nl/collecties/historische-vereniging-hardenberg-fotocollectie/hv12096-ds-willem-barnard-alias-dichter
https://www.catawiki.com/