Zorg voor Egostrippen

EGO

Mentaal Concept

Rick van Asperen

Hoe ga ik naar deze presentatie toe? Ik vraag me tevoren af wat ik als innovatiecoach, publicist en ondernemer, maar ook als persoon kan leren. Daarbij heb ik de focus -dat woord komt verderop nog vaak terug- op de zorgsector. De spreker Rick van Asperen (tevens auteur van boek  ‘Egostrippen’) weet enige tientallen belangstellenden geregeld op het verkeerde been te zetten. Dat leest u ook in zijn boekje. Onze zintuigen, maar vooral ons ego, misleiden ons voortdurend.

Lumen

Plaats van samenkomst Hotel Lumen aan de Ceintuurbaan in Zwolle (onderdeel van het gloednieuwe complex van voetbalclub FC- Zwolle). Al om 09:00 ’s ochtends (Open Coffee Zwolle).

Focus

In de zorgsector is focus enorm belangrijk. Die ene patiënt, daar gaat het op een zeker moment om. Je moet je even afsluiten voor alle storende invloeden. En die invloeden zijn niet gering! Vooral in een ziekenhuis worden alle zintuigen constant bestookt. Geuren (schoonmaakmiddelen, etenswaren),  kleuren (monitoren, sensoren), geluiden ( stemmen, deuren, piepjes). Het is vaak een overload van impessies. Laat je niet afleiden. Van jou als behandelaar worden uitspraken en daden verwacht, waarbij je ego beslist in het geding is.  Meteen daarna moet je dat ego toch wat ‘strippen’, want partner of kinderen zien je toch echt anders.  Je moet daarom snel de focus verleggen, maar dat lukt maar matig.

Realiteit

Die sterke focus kan je ook enorm opbreken als het gaat om zaken die de ene patiënt overstijgen. Bijvoorbeeld de organisatie van het ziekenhuis. Of landelijke besluitvorming. Het zal geen toeval zijn dat er in de zorg zoveel conflicten zijn. Het is natuurlijk ook een grote sector. Er zijn ook grote ego’s.. .Het zou geen kwaad kunnen om de lessen van Rick van Asperen ter harte te nemen. Bedenk  dat teveel focus het zicht op de realiteit ontneemt……   Trouwens, die ene patient kan ook wel degelijk  gebaat zijn met je vermogen om regelmatig even ‘afstand’ te nemen. Herken je dat?