Wrijf niet in een vlek

Thema: goede pers,slechte pers

Lucide uit de startblokken

Mediamissers als leidraad?

Houdt het bij Lucide. Lucide, een initiatief van Bohn Stafleu van Loghum. “Zo willen we bijvoorbeeld een mooi vakblad maken, dat tevens een bindmiddel wil zijn met de Verenigingen van Toezichthouders (NVTZ) en Bestuurders (NVZD) in de zorg”, aldus Hoofdredacteur Ruud Koolen.

9 november 2012, Domus Medica, congres

Digitaal Platform en Kwartaaltijdschrift

Naast een veelbelovend digitaal kanaal (Lucide.info) is er dus het Kwartaalmagazine. Dit eerste nummer laat zich goed samenvatten met de slogan “wrijf niet in een vlek”. Een wijsheid die wordt aangehaald in een bijzonder lezenswaardig achtergrondartikel over het fenomeen Framing. Oftewel “Trap niet in het frame van een ander”… De vaak moeizame verhouding tussen Pers en Toezichthouders/ Bestuurders in de zorg vormt steeds de rode draad in de artikelenreeks van dit eerste nummer..

Crises

De vlek op de heldergele cover van Lucide blijkt een spaghetti te zijn van spreekbuizen, kabels en microfoons. Een fenomeen dat maar al te bekend is bij crises. De Pers die achter schandalen aan jaagt. Daarvan worden er enkele uitvoerig behandeld. Ooit gehoord van de Kaiser Kidney crisis? Zeker wel van de ondergang van Meavita mede dankzij de TV Foon. Na een correspondentie met Daan van de Meeberg trekt deze publicatie volledig mijn aandacht. Willeke Stadtman kan over crises trouwens ook meepraten . Zij onderzoekt nu een veronderstelde relatie tussen individuele bestuursstijl en vroegere positie in gezin of school. Het thema van de bestuursstijl komt terug in het artikel ‘Het drama VUMC”, Columnist ( en directeur van NTVZ) Marius Buiting houdt een vurig pleidooi voor andere ‘koppen’ in de media. Adjied Bakas haalt als columnist zijn moeder aan “Sorry zeggen kost niets”. In het “Over de muur kijken” wordt aandacht besteed aan de geboorte van ProRail. Een miskraam?  Of ligt het toch even anders en gaat de NS niet vrij-uit?.

Veelbelovend

Een magazine dat gekenmerkt wordt door een heldere (lucide) structuur en de ingevoerde lezer uitstekend aan zich weet te binden. We lachen graag mee met het schaterende duo (Greet Prins en Roel Robbertsen van Philadelphia Zorg) op pagina 4 & 5. Dit is beslist een mooi initiatief. Interessant voor veel (meer) stakeholders. Het digitale kanaal trekt nu al ruim 200 deelnemers uit diverse sectoren. Het is waar dat het initiatief zich moet bewijzen en er veel concurrentie is in de media. Maar de start met een aantal stevige partners is veelbelovend. Het kan nog wel eens de aanzet zijn tot een omslag in de attitude van toezichthouders/bestuurders jegens de pers (en vice-versa ?).