Visualisatie

Lateraal

Niet-traditioneel

Denkproces

Uitgangspunt is dat we moeten leren niet traditioneel (=Lateraal ) te denken. Deze zin wordt uitgesproken, terwijl pal voor de deur van De Harmonie in Zwolle op deze 2e woensdag van juli 2012 de traditionele Blauwvingermarkt plaatsvindt….Dit heeft tenminste 50 belangstellenden (ZZP-ers) niet weerhouden om deel te nemen aan de Open Coffee bijeenkomst.

Tweespraak

Organisator en inleider Joost van der Laan in een tweespraak met Vlada Lisinenco, legt uit dat lateraal denken betekent dat je op een andere manier gaat kijken naar een blokkade. Kom ‘out of the box’. Hoe dan?  Zo kun je ‘omgekeerd denken, associaties maken, eventueel ook met willekeurige begrippen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld de functionaliteiten, kwaliteit en eigenschappen van…een prullenbak gaan beschrijven.

Ver-Beeld

Het gaat om het zichtbaar maken, het ver-beelden. ‘Visualisatie als middel om zaken zichtbaar te maken is heel effectief,  bijvoorbeeld maak ik  illustraties om het resultaat van  een brainstormsessie vast te leggen’ aldus Vlada Lisinenko (AnyIdea). De aanwezigen krijgen een tekenopdracht, waarbij al meteen inzichtelijk wordt dat de associaties bij de opdracht ’teken ijs’, per persoon verschillen. Van slagroomijsje tot ijsbeer of ijsberg.  Dit proces kan behulpzaam zijn om op nieuwe ideeën te komen.