Verkwanseld Erfgoed?

Bethelehemkerk en Quellhorstorgel

‘Uiteindelijk is de commissie ontbonden begin 2010’

De commissie heeft zich destijds als doel had gesteld om het historisch belangrijk Quellhorstorgel in de minstens zo belangrijke voormalige Bethlehemkerk (thans:Proosdij) in Zwolle (allebei monument) een toekomstperspectief te geven. Luister!

De Gemeente Zwolle ziet het liefst een Stichting tot stand komen.Helaas blijft het bij lippendienst.De bedreigingen zijn ondertussen niet gering.

Op deze foto (ontleend aan het onderstaande You Tube filmpje) zie je tijdens de Goldparty 2009 een diskjockey op de kansel staan, er is open vuur (!) , het publiek danst op de grafstenen en op het filmpje zie je een glimp van het orgel.

Religieus erfgoed wordt wel erg weinig respectvol behandeld

Natuurlijk weet ik dat het in vroeger eeuwen vaak niet veel beter was, maar  dat moet anno 2010 toch ook anders kunnen! Inmiddels is er op 19 november de aflevering 2010 van de Goldparty en naar verluid hetzelfde beeld met een overvolle kerk, een verstikkende hitte (NB. slecht voor hout van orgel)  en vonken (brandgevaar met al dat publiek in kunststof kledij ?)

(Bron: You Tube)

Dit is weliswaar geen WikiLeaks en het is te prijzen dat de opbrengst van het festijn naar goede doelen gaat! Meer dan 40.000 Euro.Misschien een volgende keer voor het orgel?

Het wordt hoog tijd dat Zwolle een andere koers kiest. Liever nog:  een keuze maakt.

Zwolle heeft goud in de handen en dat is wat anders dan gold.