Contador: aneurysma of EPO

Contador

Op Internetforum discussie intensief gevoerd (hier)

Verboden middelen

…..het zou gaan om een aangeboren vaataneurysma in het hoofd van de Spaanse wielrenner en niets anders. Hij werd onwel en met spoed geopereerd jaren geleden. Overigens wordt Contador opnieuw geassocieerd met het gebruik van verboden middelen.

Gheorge Pop

Toch is juist de casus Contador mij bijgebleven na een lezing tijdens de conferentie  ‘The sense of Contact’ op 7 april 2011 in het conferentiecentrum Woudschoten. Het betreft de lezing van cardioloog Gheorghe Pop (Nijmegen) over de on-line viscositeitsmeting van bloed. De ‘stroperigheid’ van bloed wordt bevorderd door toename van ontstekingseiwitten, maar ook door indikking (uitdroging) en toename rode bloedcellen (bijvoorbeeld door EPO). Een combinatie van deze factoren kan leiden tot stolselvorming in de linker atrium (hartboezem) en een stolsel dat naar de hersenen doorschiet (hersentrombose/stroke).

Sensor die viscositeit monitort

Het belangwekkende van het onderzoek is dat via ‘impedantie’ rond een vrijliggende katheter in het rechter atrium de bloedviscositeit continu gemeten kan worden. Dat kan dagen achtereen. Vooral patienten op de Intensive Care hebben bijna zonder uitzondering dergelijke katheterlijnen met het doel om bijvoorbeeld medicijnen toe te dienen of drukken te meten. Een extra kanaal dient voor de Impedantie meting. Verandert deze indicator, dan kan dat wijzen op het begin van een levensbedreigende infectie of aangeven dat de weefselperfusie in de kleinste vaten vermindert ten gevolge van toegenomen stroperigheid van het bloed

Pas op voor EPO

Bij chronische aandoeningen als reuma en hartfalen dient een lage Haematocriet (rode bloedcelgehalte) mogelijk als bescherming tegen overmatige viscositeit en dus trombose. EPO (dient om het lage hematocriet te verhogen) kan op een zeker moment -paradoxaal genoeg- nadelig zijn voor de overleving bij hartfalen zoals blijkt uit trials. Maar ook een sportsman, die een infectie doormaakt, wat uitgedroogd is en eventueel EPO gebruikte, kan door de combinatie acuut overlijden ten gevolge van trombosevorming.