Toegevoegde Realiteit
Zo vertaalt het blad QUEST de term “Augmented Reality” ook wel AR, die inmiddels breed ingang heeft gevonden.
Vanaf april 2010 is het blad QUEST nog weer meer dan ruim 100 pagina’s. Want meerdere daarvan zijn voorzien van “fotolijstjes” (Marker Quest) met een zwart passepartout en een afbeelding die iets weg heeft van een schilderij (maar dan wel wel in zwart-wit) van Piet Mondriaan
Hoe werkt het? De afbeelding gedraagt zich als een barcode die “gelezen” kan worden via bijvoorbeeld de webcam en dat genereert een aantal acties. Je kunt bijvoorbeeld eerst je auto oppimpen (zie mei nummer QUEST) en daarna via AR het resultaat bestuderen en draaien door “Mondriaan” voor de camera te bewegen. Activeren Marker.
De overtuiging bestaat dat deze benadering veel kansen biedt voor tal van sectoren. Ook kun je via Internet Markers ophalen. en bekijken met de webcam. In mijn situatie met een tweetal beeldschermen kan ik op het ene scherm de Webcamera activeren en op het andere scherm de Marker laten lezen door diezelfde Webcamera! Daarvan maakte ik deze foto:
Een heel bijzonder vorm van Augmented Reality is deze aanpak bij Geschiedenis Onderwijs (History Channel):
Film: Het strand van Normandie! Waar je nu staat….
Zet je audio aan! Druk op de afspeelknop.
Bedenk eens wat dit voor mogelijkheden biedt, vooral nu we met “canons” bezig zijn en spreken over een Nationaal Historisch Museum. Maar ook voor het illustreren van medische geschiedenis enzovoorts.
Laat via Reactieformulier (MET WEBCAM) eventueel zien wat je gevonden hebt op dit terrein!