Daarvoor is sensor natuurlijk niet bedoeld

Ik denk specifiek aan de temperatuursensor van Medangel

Daar is deze sensor natuurlijk helemaal niet voor bedoeld.  De sensor die heel geschikt is om de temperatuur te monitoren en bewaken in de koelkast. Daar waar gevoelige medicijnen zoals insuline of biologicals zijn ondergebracht door de patiënt. Deze (wat vage) foto van een presentatie die ik destijds gaf in Rijnstate ziekenhuis in Arnhem over deze sensor. 

Grafiek
De sensor is namelijk zodanig goed dat ik zelf ook wat experimenten heb gewaagd. Eerst natuurlijk de sensor in en buiten de eigen koelkast. De opgeslagen data, omgezet in een grafiek ziet er zo ongeveer uit. Het blijft eerst bij dit experiment. Maar tijdens de hittegolf van deze zomer 2020 ga ik een stapje verder. Maar inmiddels is het al weer najaar. 

Column
Ik werd  aan de hittegolf herinnerd door een column van auteur Marcel Möring. In het septembernummer 2020 van magazine De Ingenieur. Het vakblad van ingenieurs. Maar overigens een blad titel die voor een veel grotere doelgroep (zoals dokters) uitermate interessant is. Möring beschrijft in de column de situatie die velen van ons zullen herkennen. Onder de titel De zomers van weleer …  reflecteert hij op de situatie van deze zomer. Daarin ligt hij zoals hij schrijft als een verwelkt kamerplantje op de bank terwijl de temperatuur thermostaat oploopt. Gisteren heb ik drie flesje met water in de vriezer gelegd en toen die bevroren waren heb ik ze voor de ventilator gezet. Iemand had mij dat als tip aan de hand gedaan. Tot zover enkele quotes.  Marcel Möring was uitermate weinig onder de indruk van het resultaat.

Ventilatie
Wij hadden tot voor kort een ventilator die diende als een soort windmolen. Het resultaat leverde geregeld discussie op. In ons monumentale bovenhuis is het soms knap heet. En zeker in de slaapkamer onder het platte dak. Deze zomer moest het maar eens anders. Misschien opgejut door de lockdown vanwege de Corona pandemie.

 

Hittegolf
We zouden nu meedoen in de vaart der volkeren. Nee, nog geen airconditioning! Een ventilator met een waterbassin en daarbij de mogelijkheid om een tweetal grote reservoirs met diepgevroren water toe te voegen. Leuk, ook wat eigen handwerk. De verwachtingen waren hooggespannen. Maar eerst stonden de klepjes te laag afgesteld zodat de wind onder het bed door waaide. Ik had daarmee veel goodwill richting mijn echtgenote verspeeld. De schuifjes konden worden bijgesteld. Ik verbeeldde mij dat het wel wat koeler was. Maar misschien was dat een placebo effect? Ik besluit de Medangel sensor -goed opgesloten een in plastic zakje – in het water te leggen. En zo enige uren het effect op de watertemperatuur te registreren. 

Registratie
De  watertemperatuur op de avond van 19 augustus 2020 daalt van 26 naar 19/20 graden celsius. Na een uur of vier heb ik de sensor er weer uit gehaald. Een daling van maximaal 7 graden in het waterbad is niet indrukwekkend. Bovendien is het nog een open vraag wat uiteindelijk het effect is op de uitstromende lucht en vervolgens de kamertemperatuur. Ik ben benieuwd of lezers van De Ingenieur aanleiding zien om te reageren op de column van Marcel Möring. En misschien mijn experimentje..

Links:

Ondanks 2x bolus Insuline torenhoge bloedsuikers


https://www.deingenieur.nl/tijdschrift