Sterilisatie: hij of zij?

Inmiddels ruim een jaar verder.

Zijn de verwachtingen uitgekomen?


Hierboven reactie van @DokterBertho (gynaecoloog uit Nijmegen)
——————————————————————————————————–
Dit bericht (10 maart 2010) is overgenomen uit het Eindhovens Dagblad. Mijn vriend Antoine van Vijfeijken figureert hier ondermeer in.Vrouwvriendelijke sterilisatie rukt op in HELMOND – Gynaecologen verwachten dat de komende jaren een groeiend aantal vrouwen – in plaats van mannen – kiest voor een sterilisatie. De verschuiving heeft alles te maken met de komst van de vrouwvriendelijke sterilisatiemethode Essure.

Essure

Deze ingreep wordt binnen tien minuten poliklinisch (en zonder verdoving) uitgevoerd. Er komt geen operatie aan te pas. De Essure-methode wordt met behulp van een kijkbuisje in de baarmoeder uitgevoerd. „Dit kijkbuisje is voorzien van een cameraatje waarmee we in de baarmoederholte de eileideropeningen kunnen zien”, vertelt gynaecoloog Veronique Serrarens-Janssen van het Elkerliek ziekenhuis. „In de twee eileideropeningen plaatsen we een veertje waarna ze drie maanden met behulp van littekenweefsel dichtgroeien. De sterilisatie is dan onomkeerbaar.” De gynaecologen Veronique Serrarens-Janssen en Antoine van Vijfeijken voeren sinds anderhalf jaar de Essure-ingreep uit in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Dit jaar zullen ze ongeveer tachtig vrouwen via deze methode steriliseren.

Toename

De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar toeneemt. „De drempel voor zo’n ingreep is erg laag”, zegt Van Vijfeijken. „Waar vrouwen bij de klassieke kijkoperatie via de buik een dag worden opgenomen en onder narcose moesten, kunnen ze nu gewoon op de polikliniek terecht. Binnen een half uur lopen ze weer naar buiten.” De houding van mannen ten aanzien van steriliseren speelt ook een rol bij de toenemende vraag naar vrouwensterilisatie, vermoedt Serrarens-Janssen. „Veel mannen zijn toch huiverig voor zo’n ingreep. Ik vermoed zeker dat er op termijn dankzij Essure een verschuiving optreedt van het aantal mannen- naar vrouwensterilisaties”, aldus de Helmondse gynaecoloog. Haar collega’s van de andere Zuidoost-Brabantse ziekenhuizen delen die mening. „Vóór het Essure-tijdperk was een sterilisatie voor vrouwen best een ingreep”, zegt gynaecoloog dr. Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum, een voorloper op het gebied van Essure-ingrepen. „Na een paar bevallingen vonden veel vrouwen dat hun man aan de beurt was. Nu zou het me niet verbazen als steeds meer vrouwen in plaats van mannen kiezen voor sterilisatie.” Het St. Anna Ziekenhuis en Catharina-ziekenhuis onderschrijven dat. „Meestal zijn het toch de vrouwen die de anticonceptie in de hand willen hebben”, aldus een woordvoerder van het Cathrien. De ziekenhuizen kunnen hun vermoedens nog niet staven met cijfers over 2009.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie noemt de Essuremethode ‘veelbelovend’, maar wijst er ook op dat nog niet veel bekend is over de betrouwbaarheid ervan op de lange termijn. „We hebben er immers nog geen tien jaar ervaring mee”, zegt Carla van der Wijden.