9 oktober 2013 om 8:07 uur door Jan Taco te Gussinklo
Robirds
Primeur
Het You Tube filmpje, opgenomen in een Engels heuvellandschap overtuigt. “Mag dat nog wel?”, luidt mijn eerste vraag aan de onderzoeker en oprichter Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions. Immers drones en aanverwanten worden op het moment geweerd. Zeg maar een moratorium.
Drones zijn het niet!
Drones is meer een naam die gebruikt wordt voor militaire onbemande toestellen die hoog autonoom een missie uit kunnen voeren, aldus Nico Nijenhuis. De huidige officiele term is RPAS, Remotely Piloted Aircraft System, maar de term UAV (Unmanned Aerial Vehicle) of UAS (Unmanned Aerial System) worden ook nog vrij regelmatig gebruikt.
Lees ook meer op RoboNed.
Ontmoeting

Klanten?
Op de vroege ochtend van 4 otober 2013 (ook nog eens Dierendag) -op weg naar een afspraak- tref ik de heren (Ramon Wind, rechts op de foto, is piloot) in een gang van het Carré gebouw op de Universiteit Twente. Zij lopen met een kist en losse vleugel van iets wat imponeer als een roofvogel. Dit is een absolute primeur! Zij hebben goed gekeken hoe vogels vliegen en voilà! Wie zijn je klanten?
Nico Nijenhuis legt het uit:
Tags: Dierendag, moratorium, Robirds, RoboNed, Robotica, RPAS, Twente, UAS, UAV, Vogel
Geplaatst in News, Robotica | 3 reacties »
23 augustus 2013 om 8:48 uur door Jan Taco te Gussinklo
Technologie
Deel van het verhaal…
Acceptatie en Implementatie?
“Technologie beste antwoord op crisis in de zorg”, aldus organisatoren van HAT 2013 ( Health & Technology congres 2013) . Volgens uw auteur is dat toch maar een deel van het verhaal. Veel techniek is al voorhanden, maar het schort aan acceptatie en implementatie. Daarbij verkeer ik in goed gezelschap. Carlota Perez laat zien dat technologische revoluties pas een vlucht nemen onder invloed van een ‘complexe set van inclusie-exclusiemechanismen’. Zie haar standaardwerk. Dat vraagt acceptatie en institutionalisering. Maar kom vooral naar HAT 2013 om kennis te nemen van de techniek, maar ook om deze discussie aan te gaan.
Zwaar weer
Dat de zorg in zwaar weer verkeert, behoeft nauwelijks toelichting. De groep zorgbehoevenden neemt drastisch toe, het zorgpersoneel af. Bovendien is er sterk toenemende druk op kosten, terwijl patiënten steeds hogere kwaliteit en meer persoonlijke therapie verwachten. Alle ogen zijn gericht op technologie, waarmee praktische en innovatieve oplossingen mogelijk worden die de kwaliteit, doelmatigheid, veiligheid en betaalbaarheid van zorg verhogen.
Flyer

Transformatie
De behoeften in de markten van cure, care en self care veranderen snel. De cure-markt focust op preventie en hogere kwaliteit voor snellere en betere behandeling tegen lagere kosten, de care-markt verschuift van intramuraal naar extramuraal, home care onder supervisie van een zorgverlener. Belangrijke groeimarkt voor technologische ontwikkeling is bovendien de self care, persoonlijke gezondheidszorg om zelf sturing te kunnen geven aan gezondheid, autonomie en zorg.
Mensen moeten langer zelfredzaam blijven en zichzelf en hun directe omgeving (mantelzorg) activeren om thuis te kunnen blijven wonen. Technologie vormt in al deze situaties de belangrijkste enabler om de nieuwe manieren van zorg mogelijk te maken en deze veilig, betaalbaar en toegankelijk te houden.
Programmacommissie
Mikrocentrum zet een kwalitatief programma en deelnemersveld neer. De inhoud komt tot stand door een programmacommissie waarvan de kerngroep wordt gevormd door Pontes Medical, Holland Healthtech, Minase Consulting en TU Delft. “De kracht ligt in technologie als gemeenschappelijke deler, driver en enabler van allerlei innovaties.” HAT 2013, zoals Herman Van Wierst, manager Health & Technology bij Mikrocentrum, het noemt, gaat dus meer dan ooit over samenwerking. “Het doel van het congres is: kennis verspreiden rond technologische ontwikkelingen, mogelijkheden en samenwerking en netwerken faciliteren tussen alle betrokken partijen om crossovers mogelijk te maken en technologie en expertise ook voor andere toepassingen in te zetten.”
HAT (versie 2008)

17 en 18 september 2013 in Arnhem
Naast diverse sprekers uit het veld, tonen health-georiënteerde organisaties, bedrijven en netwerken wat zij zoal in huis hebben dan wel ontwikkelen in interactie met specialisten, gebruikersgroepen en partners. Op die manier willen Mikrocentrum en de direct betrokken partners uit de zorg en het bedrijfsleven de technologische (zorg)vraag, mogelijkheden en ontwikkelingen verbinden. Het Health & Technology congres 2013 vindt plaats op 17 en 18 september in Hotel Papendal te Arnhem van 8.45 tot 17.00 uur. Deelname is gratis.
Klink keynote speaker HAT 2013
Ab Klink, voormalig minister van VWS, opent als keynote speaker het Health & Technology congres. Klink geeft zijn visie op de rol en betekenis van technologie in de transformatie van zorg. Hij zal vooral ingaan op het optimaal inzetten van het Nederlands samenwerkingsmodel bij het realiseren van veiligheid, betaalbaarheid en efficiency.
Tags: Carlota Perez, Devices, EHealth, ICT, innovaties, Technology, zorg
Geplaatst in Congres, eHealth en Domotica, Geneeskunde, Robotica | 1 reactie »
25 april 2013 om 7:38 uur door Jan Taco te Gussinklo
Zorgconcentratie
Verzameling concentratie
“Erfgoed in de lift”
“Door de sluiting van Florence Nightingale Instituut (Museum gaat helemaal digitaal), komt veel uitgeleend materiaal weer terug naar de SHVB” vertelt conservator Jolieke Schroot. De verhuizing van de collectie van de Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit (SHVB) binnen de gemeente Amersfoort is inmiddels een feit. Maar deze recente toevloed (400 producten) was niet voorzien, zodat er eigenlijk alweer ruimte tekort is. Maar ook geld tekort. Helaas geldt dat ook voor de zorgsector zelf. Overigens zorgt de sector wel voor extra werk. Hele instellingen worden gesloten en komt er soms een paniekerig telefoontje naar Amersfoort “dat er nog wat mooie spullen gered zijn van de afvalcontainer”.
Injectiespuiten (Collectie SHVB)

Universiteiten, onderzoeksinstellingen en scholen
Naast de ruim 7000 geregistreerde voorwerpen is er nog veel materiaal dat op inventarisatie wacht. Waarom zijn we zo nonchalant met onze geschiedenis, terwijl de zorgsector juist behoefte heeft aan inspiratie en nieuw elan? Robert Vonk is medisch-historicus en mede-auteur van de “Helpen en niet Schaden‘, waarvan alleen al bij voorinschrijving (verkoop start op 12 mei a.s., de dag van de verpleging) 3000 exemplaren zijn besteld! Robert Vonk: “Erfgoed zit in de lift” Hij constateert dat bij universiteiten, onderzoeksinstellingen en scholen. Stakeholders die zorgconcentratie en fusies bepleiten dienen naar mijn smaak (als auteur van dit artkel) ook een paragraaf in overeenkomsten te wijden aan ‘medisch historisch erfgoed’. Niet alle overtollige materiaal moet verscheept worden naar elders of als schroot verdwijnen. Een rol voor de Inspectie ( IGZ)? Iedere fabrikant verplichten bij registratie een exemplaar van hulpmiddel af te staan? Daarbij denk ik eerder aan (verpleegkundige) hulpmiddelen dan aan een MRI-scanner, maar ook dat laatste verdient aandacht. Immers het tempo van innoveren is steeds hoger geworden.
Jolieke Schroot (SHVB) bij sterelisator

IGZ
Waarom denk ik aan de IGZ. Het veiligheidsbeleid legt toenemend de nadruk op de risico’s van apparatuur, die vaak qua ontwerp niet altijd ‘intuitief’ blijkt. Denk aan de talloze (bijna)ongelukken met infuuspompen. Alleen daaraan is al een expositie te wijden. Dat laat zich goed uitleggen aan de hand van de diverse ontwerpen en versies van deze pompen. Wie bezit zo’n complete serie? De ontwikkeling van disposables, zoals injectiespuiten. Het zelfcontrole materiaal bij de diabetesbehandeling dat een grote vlucht neemt. Maar ook nu de komst van domotica, robotica, tablets. Maar ook de ‘nieuwe professionals’ zoals nurse-practitioners krijgen te maken met innovaties. Wat te denken van Buurtzorg met wijkteams? De inzet van social media? Kortom er is genoeg te doen, maar continuiteit kan alleen gewaarborgd worden door een structurele aanpak via de SHVB met voldoende financiele middelen. Wie reageert??
Tags: Disposables, erfgoed, Florence Nightingale, IGZ, SHVB
Geplaatst in Geneeskunde, Hobby, Robotica | 5 reacties »
2 februari 2013 om 8:03 uur door Jan Taco te Gussinklo
Integrated Systems Europe(ISE)
Audiovisueel geweld
Connect, Communicate, Construct
“Wat heb je daar te zoeken?” vraagt Paul van der Ham (Directeur iGLOWMEDIA) mij. Ja, het is inmiddels voor mij een goede traditie geworden. Een bezoek aan ‘Integrated Systems Europe (ISE)‘. De 10e versie van deze ISE beurs is weer groter (alle zalen van de RAI in gebruik!) en wordt weer massaler bezocht. Een enorm internationale uitstraling. Ik doe hier inspiratie op! Met dit type robotcamera’s (foto) kunnen presentaties zeer eenvoudig worden geregistreerd en zelfs uitgezonden (live webcast) in HD kwaliteit. Een medewerker kan een serie camera’s tegelijk bedienen. Maar zelfs is mogelijk dat de spreker dat zelf regelt. Installatie en bediening worden verregaand vereenvoudigd. Hoeveel dokters staan niet in kleine zaaltjes te praten?
Batterij robotcamera’s
Beeldverbinding
Het gebruik van beeldverbinding gaat zeker een enorme impact hebben op de zorgsector. Stel je voor dat een extern operateur kan inbellen en meekijken op de operatiekamer en mee kan adviseren. Die situatie is al een half jaar werkelijkheid in de Universiteitskliniek van ULM. Een rood licht gaat branden op de OK als er een aktieve videostroom naar buiten gaat. Ook is er voor onderwijsdoeleinden een verbinding met 20 conferentiezalen. Een beeldarchief wordt opgebouwd (bediening via voetschakelaars door operateur). Dat alles staat uitvoerig beschreven en afgebeeld in het jan/feb nummer van (Duitstalige) ‘Professional System’. Kortom, ISE 2014 kan ik aanraden (ook weer in de RAI).

Tags: Amsterdam, ISE, operatiekamer, RAI, Robotcamera, video, Webcast
Geplaatst in Congres, Geneeskunde, Robotica | plaats reactie »
1 november 2012 om 20:15 uur door Jan Taco te Gussinklo
Robotchirurgie + Demo
5 november 2012-20.00 uur
LEZING UITVERKOCHT!
Maandagavond hier wel live meekijken
Minder kans op incontinentie en impotentie bij prostaatverwijdering, geen grote wonden meer bij hartoperaties, een sneller herstel bij longoperaties. Dat zijn enkele specifieke voordelen van robotchirurgie bij complexe operaties. Maar ook: minder kans op infecties, sneller naar huis en snellere deelname aan de dagelijkse activiteiten. Isala had al ervaring met de klassieke endoscopische behandeling (kleine incisies met niet-buigzame instrumenten en standaard beeldkwaliteit) bij urologie- en longpatiënten. Maar de da Vinci-techniek levert een betere beeldkwaliteit en wendbaardere instrumenten in het lichaam. Daardoor kunnen nog complexere handelingen met meer precisie worden verricht.
Marvin Fok installeert nieuwste DaVinci robot op toneel (14.00 uur) Odeon, Zwolle

Kijkje
Tijdens de lezing (onderdeel van een succesvolle reeks) op 5 november geven diverse artsen van Isala een kijkje in de keuken van die nieuwe da Vinci-robot. Met behulp van een demo-robot wordt de meerwaarde van deze techniek getoond en vragen beantwoord. De sprekers van deze avond zijn mevrouw Ghada Shahin, Willem Suyker (beiden thorax-chirurg),Tjard de Haan en Ed te Slaa (beiden uroloog).
de Stentor, Zwolle, 20 juli 2012, Thoraxchirurgie

Ghada Shahin
Ghada Shahin (1965) studeerde geneeskunde aan de Vrije
Universiteit te Amsterdam. De opleiding tot cardio-thoracaal chirurg volbracht zij in het Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. In augustus 2004 begon zij in Zwolle haar werk als thoraxchirurg , waarbij ze de longchirurgie naar zich toe trok. In 2008 startte ze het VATS longchirurgie programma en na deze enkele jaren te hebben gedragen was longchirurgie met behulp van de Da Vinci Robot het logische gevolg. Naast het werk als hart-long chirurg werkt ze jaarlijks op vrijwillige basis in Egypte, haar vaderland.
Tjard de Haan
Na zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Leiden heeft Tjard de Haan zich van 1998 tot 2005 gespecialiseerd tot uroloog. Eerst twee jaar vooropleiding chirurgie in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle (tegenwoordig
Isala) en vervolgens de vervolgopleiding urologie in de Isala klinieken en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij volgde gedurende een jaar een fellowship oncologie/laparoscopie in het UMCG. Sinds 2005 is hij werkzaam als uroloog in de Isala klinieken te Zwolle, waar hij sinds een aantal jaren de urologische oncologie en de minimaal invasieve chirurgie als aandachtgebieden heeft. Sinds een jaar werkt De Haan ook met de nieuwe da Vinci-robot, die inmiddels wordt ingezet bij het verwijderen van de prostaat bij prostaatkanker, kleine niertumoren en vernauwingen van de overgang van nierbekken naar urineleider.
Ed te Slaa
Na zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Rotterdam heeft Ed te Slaa (1959) zich van 1990 tot 1996 gespecialiseerd tot uroloog. Eerst twee jaar vooropleiding chirurgie in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft en vervolgens de vervolgopleiding urologie in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis, beide in Nijmegen. Tijdens zijn opleiding deed hij onderzoek naar de resultaten
van laserbehandeling van de prostaat, wat in 1997 resulteerde in een promotie. Sinds 1996 is hij werkzaam als uroloog in het Diaconessenhuis te Meppel en de Isala klinieken te Zwolle. Daar heeft hij sinds een aantal jaren de urologische oncologie en de minimaal invasieve chirurgie als aandachtgebieden. Sinds een jaar werkt Te Slaa ook met de nieuwe da Vinci-robot, die inmiddels wordt ingezet bij het verwijderen van de prostaat bij prostaatkanker, kleine niertumoren en vernauwingen van de overgang van nierbekken naar urineleider.
Willem Suyker
Willem Suyker (1959) heeft zich na zijn studie geneeskunde aan de universiteit Leiden heeft tot 1993 gespecialiseerd tot t
horaxchirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 1994 is hij werkzaam als thoraxchirurg in de Isala klinieken te Zwolle. Suyker was nauw betrokken bij de start van het Hartlongcentrum Isala, een multidisciplinaire samenwerking tussen cardiologie, longgeneeskunde, thoraxchirurgie en anesthesiologie. Binnen het Hartlongcentrum Isala is zijn specialisme openhartoperaties. Sinds een jaar werkt Suyker ook met de nieuwe da Vinci-robot, die inmiddels wordt ingezet bij het plaatsen van een bypass en bij hartklepreparaties.
Op 5 november hier live-webcast
Social Media activiteit rond optreden

Tags: #IPA12, DaVinci, Isala, Klinieken, operatierobot, Publieksacademie, Thoraxchirurge, Twitter, twitterdienst, Urologie
Geplaatst in Cursus, Geneeskunde, News, Robotica, Social media | 2 reacties »
15 oktober 2012 om 7:00 uur door Jan Taco te Gussinklo
Understanding Adherence (eHealth)
Dialogue support
Dissertatie Saskia Kelders
Wat gebeurt er precies als de patiënt een web-based interventie (eHealth) krijgt aangeboden? Welke lessen kunnen wij leren? Weer een tipje van die sluier is weggenomen dankzij (promotie)onderzoek van Saskia Kelders. Onderzoek van de Logfiles, maar ook karakteristieken van gebruikers. Er is daadwerkelijk gesleuteld aan de technologie en daarbij zijn effecten van verschillende interventies met elkaar vergeleken. Wat is het effect van feedback via een SMS bijvoorbeeld.
Promotie
Blackbox
Toch spreekt Saskia Kelders zelf nog over een blackbox bij het verdedigen van haar dissertatie op 12 oktober 2012 in Enschede. Met veel bravoure steelt zij de show. Niet voor niets heeft zij op de cover van haar proefschrift stilistisch wel de bureaustoel en de laptop weergegeven, echter de patiënt is de grote afwezige.
Promotiecommissie
Universiteit Twente
Het Promotie onderzoek van Saskia Kelders staat niet op zich zelf. Anderen als Hans Ossebaard gingen haar voor. Er gebeurt belangrijk onderzoek aan de Universiteit Twente onder leiding van Lisette van Gemert-Pijnen (Institute for Social Sciences and Technology and the Center for eHealth Research and Diseasemanagement). Het promotie onderzoek maakt deel uit van het project Gettingbetter.nl. Bij stukjes en beetjes wordt gewerkt aan een efficiëntere gebruikersomgeving. Het ideaal is toch dat het vasthouden van de aandacht van de patiënt ingebakken wordt in de Technologie. Dat is een grote uitdaging. De samenstelling van de Promotiecommissie en de aard van de vragen die gesteld worden, weerspiegelen dat. Het onderzoek wordt met belangstelling gevolgd door andere Instituten (Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, RIVM, Het Roessingh). Opmerkelijk is dat het belang verder gaat dan alleen eHealth. Onderzoekers op het terrein van robotica kunnen wat met de bevindingen.
Internationaal
Er is ook het Internationale aspect door de binding van ‘Twente’ met Gunther Eysenbach, eindredacteur van het prestigieuze JMIR (Journal of Medical Internet Research ). Ook maakt een Finse Hoogleraar onderdeel uit van de Promotiecommissie. Enige malen wordt Eysenbach aangehaald tijdens de verdediging van het proefschrift. In het slotwoord kan worden aangekondigd dat de enthousiaste jonge doctor verbonden blijft aan de Twentse onderzoeksgroep. We verwachten beslist nog veel van haar te horen!
Tags: adherence, Diseasemanagement, Gettingbetter, Health, iHealth, Intervention, JMIR, Logfiles, RIVM, Webbased
Geplaatst in eHealth en Domotica, Geneeskunde, Robotica, Social media | plaats reactie »
21 september 2012 om 10:31 uur door Jan Taco te Gussinklo
The Neural Origins
Applications of Human Error Processing
Tsvetomira Tsoneva, Philips Research, Eindhoven, The Netherlands
She is one of the researchers on the ‘Measuring Behavior” topic. A special session at #MB2012 was devoted to the Technical Support for Analysis of Human Error in Task Performance. Tsvetomira Tsoneva research is focussed on the neurofysiology of behavior (and errors of behavior).
Cognitie

Task Performance
Safety, efficiency and worker well-being often depend on correct task performance. Yet, the structured or even repetitive nature of these tasks can lead to a worker’s loss of attention, fatigue, stress or other mental states that negatively affect the performance of the work. Such states are more likely to cause the introduction of human errors, with associated risk.
By bringing sensor technology into the work place, human behavior can be analyzed and interpreted automatically. Cameras can observe human posture, head movement and gestures. From these, the task at hand can be analyzed. Eye trackers can determine the worker’s focus of attention. Microphones can pick up subtleties in the worker’s voice. From these measurements, deviations from normal task flow or worker’s alertness can be identified at an early stage, and might trigger alarms or start check or safety procedures.

Workplace
As the sensing and interpretation technologies are currently at the point of maturing, there is a growing interest to apply these techniques at the workplace. This requires the development of integrated solutions of automatic human error assessment and prevention that combine sensor technology and robust interpretation with knowledge of the task and the user. These solutions are starting to find their place in automation industry, call centers and assembly lines. Also, desktop-related working environments can benefit from such solutions. In addition, there is a growing demand for these techniques to be applied in training and simulation (e.g. driving simulators), and in consumer products (e.g. ATMs).
Tags: Automation, Error, MB2012, Measuring Behavior, Noldus, Sensor
Geplaatst in Congres, Geneeskunde, Robotica | plaats reactie »
4 juli 2012 om 16:03 uur door Jan Taco te Gussinklo
YellowBird
360° video
Available to anyone, anywhere, anytime
Een fascinerende techniek waarvan je hooguit kunt vermoeden welke impact YellowBird kan hebben. In de retailsector of gedragswetenschappen zou het ingezet kunnen worden om nog beter te registreren waarop de aandacht van de gebruiker zich richt in een virtuele omgeving. Er zijn vast mogelijkheden voor toepassing bij e(mental) health. Mogelijk ook interessant voor instructie van verpleegkundigen in een onoverzichtelijke omgeving (als een ICU). Inzet bij robotica? Suggesties?
Kort instructiefilmpje
yellowBird 360º video player – VR Goggles from yellowBird on Vimeo.
History
Founded in 2009, YellowBird spent much of the first two years tweaking the production, playback and distribution of 360° video technology. It’s founding partner and current managing director Marc Groothelm saw the growing potential in 360° video to further engage online audiences. In late 2010 yellowBird began to distribute it’s 360° content which instantly rocked the blogshere and caught the eyes of the digital industry. Our early attention to quality paid off as we found ourselves thrust into the spotlight producing 360° commercials for the worlds biggest brands. yellowBird continues to set the bar for 360° video technology in the advertising, broadcasting and entertainment industries.
Source
YellowBird is a world leader in end-to-end 360° video solutions. We shoot, edit, develop and distribute interactive 360° concepts with some of the most progressive agencies, broadcasters and brands around the world.
Tags: 360° video, Digital, Facereader, Virtual Reality, VR, YellowBird
Geplaatst in eHealth en Domotica, Geneeskunde, Robotica, Social media | plaats reactie »
26 juni 2012 om 12:13 uur door Jan Taco te Gussinklo
Specialist
Nurse Practitioner
Straks: de Zorgrobot?
Het hoofdbehandelaarschap is altijd een heikel onderwerp geweest en zal dat ook wel blijven. In een grijs verleden bepaalde bij de ziekenhuisopname de naam van de opnemend specialist op het ponsplaatje wie in “de lead’ was. Dat betekende wel dat bij verplaatsing van de Interne naar de Chirurgische afdeling voor een operatie het ponsplaatje veranderde. Ook de financiering werd hier aan gekoppeld. Natuurlijk waren er vaak meerdere specialisten bij een behandeling betrokken. De praktijk was wel weerbarstig. Zo heb ik ooit (terecht) het verwijt gekregen dat ik als mede-behandelaar niet had mogen volstaan met het plaatsen van herhaaldelijk oproepen in het dossier, maar actief de hoofdbehandelaar had moeten aanspreken. Dat in een situatie waarbij bleek dat neurologische uitval berustte op een kwaadaardige aandoening. Ook thans staat de hoofdbehandelaar weer volop in de schijnwerpers.De getallen wijzen het uit:
Finchline

Oorzaak
Als we kijken naar de toegenomen aandacht voor het thema, dan zien we op detailniveau dat het vooral gaat om Tuchtzaken en de nasleep van het omvallen van Europsyche. Naast de klassieke discussie welke specialist nu hoofd- of medebehandelaar is, komt er steeds meer bij. Immers de komst van een hele stoet aan paramedici (nieuwe beroepen) maakt dat het allemaal veel minder helder wordt. Het sentiment rond ‘Hoofdbehandelaar’is het laatste kwartaal dan ook uiterst negatief.Zie hier:

Advies
Kennelijk is er een voornemen om ‘Hoofdbehandelaar’hernieuwd te definieren en dat wettelijk te verankeren. Een goede zaak. Het lijkt verstandig om hierbij ook met de snelle introductie van eHealth rekening te houden. Maar ook de komst van de zorgrobot is aanstaande. Zie hieronder de zoekresultaten. Dat heeft enorme impact zoals ik eerder beschreef.

Tags: Bevoegd, BIG, EuroPsyche, Hoofdbehandelaar, Nurse, Paramedici, Practitioner, taakdelegatie, Tuchtzaak
Geplaatst in eHealth en Domotica, Geneeskunde, Robotica, Social media | 4 reacties »
19 juni 2012 om 20:00 uur door Jan Taco te Gussinklo
ESB
Tegen de verschraling
Solidariteit
“Sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006 zijn de prikkels tot risicoselectie toegenomen” stelt Wynand van de Ven Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in ESB Jaargang 97 (4637) 8 juni 2012. Hij vervolgt “Als zorgverzekeraars bijvoorbeeld investeringen in goede kwaliteit zorg voor voorspelbaar verliesgevende verzekerden structureel achterwege laten, kan deze sluipende, onzichtbare vorm van risicoselectie op termijn tot gevolg hebben dat de zorg voor (bepaalde groepen) chronisch zieken langzaam maar zeker verschraalt”. In de publicatie wordt het voorgerekend, maar ook worden oplossingen aan de hand gedaan om dit tij te keren (andere vormen van de zogenaamde ‘verevening’). Interessant is een optie waarbij overcompenseren van de gehele groep (zwaar en licht) met de betreffende (chronische) aandoening wordt nagestreefd.
Diseasemangement
De laatste optie (overcompenseren) biedt de zorgverzekeraars incentives om de zorgketen voor een bepaalde aandoening beter te organiseren. Als dat dan verzekerden met die aandoening aantrekt, biedt dit juist kansen. Een groot volume en ruime middelen prikkelen om de regie te nemen. Een groot deel van die basiszorg kan worden gereorganiseerd en vernieuwd. Dat kan bijvoorbeeld door informatieoverdracht (laaggeletterden extra aandacht), ondersteuning therapietrouw (compliance) en introductie van echte zorginnovaties (eHealth, Domotica en binnenkort Robotica). Dat geeft ook het bedrijfsleven in ons land kansen. Immers dan kan procesmatig een groot deel van de zorg worden gestroomlijnd. Daarboven op is er dan ruimte voor ‘maatwerk’. Ik zie er wel brood in!
Tags: chronisch, Diseasemanagement, Domotica, EHealth, ESB, Innovatie, Risicoselectie, Robotica, Verevening, Zorgverzekering
Geplaatst in eHealth en Domotica, Geneeskunde, marktwerking, News, Robotica | 1 reactie »