Philips slaapmanagement

Wereldwijd toonaangevend

Behandeling obstructieve slaapapneu

Oproep Philips aan alle 14.000 medewerkers in Nederland

… om mee te doen aan wetenschappelijke onderzoek.

OSAS

Philips geeft wereldwijd de toon aan in de behandeling van het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS), een aandoening waarbij de luchtwegen herhaaldelijk dichtklappen tijdens de slaap en daardoor de normale ademhaling belemmeren. OSAS kan ’s nachts leiden tot snurken, snakken naar adem, of zelfs verstikking. Philips zet zijn kernexpertise in bij de behandeling van het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS) om zo innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de diagnose, behandeling en bewaking van andere slaapstoornissen.

Een van de bekendste Philips-producten verlicht de symptomen bij patiënten die lijden aan OSAS-gerelateerde symptomen. Apparatuur voor CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) voert een continue, milde luchtstroom toe naar de neus of mond, waardoor de luchtwegen de gehele nacht open blijven. Dankzij deze apparatuur verbetert de nachtrust van de OSAS-patiënt aanzienlijk, en vaak is het resultaat al na korte tijd merkbaar. Daarnaast vervaardigt Philips een breed scala van gezichtsmaskers die een optimaal effect van het CPAP-apparaat garanderen, en die bovendien veel meer draagcomfort bieden aan de patiënt.Dankzij het verbeterde draagcomfort van onze slaaptherapieproducten zal de OSAS-patiënt de behandeling sneller accepteren. Het uiteindelijke resultaat: een betere nachtrust – en dus ook een betere kwaliteit van leven.

Excursie in Eindhoven eerder dit jaar

Philips en de brede slaapmarkt

Philips heeft zich inmiddels buiten de core business van het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) begeven en is nu ook actief in de brede slaapmarkt, een markt die miljoenen mensen omvat met niet-gediagnosticeerde en onbehandelde slaapstoornissen of slaapgerelateerde bewegingsstoornissen, zoals slapeloosheid, slaap-waakritmestoornissen, of het ‘restless leg’-syndroom. Philips werkt aan het herkennen van ‘probleemslapers’ die niet aan een specifieke slaapstoornis lijden, zoals chronisch snurken, of die slechts af en toe moeilijk in slaap kunnen komen. Juist voor die groep is Philips bezig oplossingen te ontwikkelen. Philips wil slaapdeskundigen, artsen en hun patiënten oplossingen bieden die de nachtrust verbeteren, en daarmee ook de kwaliteit van leven. Actiwatch® is zo’n oplossing: een apparaat dat is ontwikkeld om slaap-waakpatronen over een langere periode te bewaken en als hulpmiddel te fungeren bij de evaluatie van diverse slaapstoornissen.

Licht heeft een grote invloed op de slaap. Als wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van lichtoplossingen zet Philips nu ook zijn kennis op dit gebied in om de slaapkwaliteit van mensen te verbeteren of hen overdag meer energie te geven, wat de nachtrust ten goede komt. Een voorbeeld van een succesvol Philips-product is het Philips Wake-Up Light, dat ervoor zorgt dat de hoeveelheid licht in de slaapkamer geleidelijk toeneemt, waardoor men de dag net zo energiek kan beginnen als op een zonnige ochtend.

In de loop der jaren hebben tientallen studies de effecten en potentiële voordelen van lichttherapie aangetoond voor mensen met stemmings-, slaap- en energieproblemen. Philips bracht onlangs goLITEBLU op de markt, een product dat blauw licht uitstraalt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht wordt omgezet in de chemische stoffen die het lichaam activeren en de energie op peil houden, waardoor de nachtrust zou kunnen verbeteren.

Philips op een andere toer

Onderzoek naar de levensstijl en hoe deze de slaap beïnvloedt

Philips verkent mogelijkheden om het welzijn van mensen op een hoger peil te brengen door verbetering van de slaapkwaliteit en slaapervaring. Op het gebied van de levensstijl kan Philips een waardevolle bijdrage leveren met medicatievrije oplossingen die een goede nachtrust bevorderen. Het kan oplossingen betreffen voor optimalisering van de omgeving (zoals het niet storen van partner of ouders, ouderen, enzovoort), voor bewaking en feedback, of voor begeleiding (bijvoorbeeld stressvermindering door biofeedback), om zo de nachtrust te verbeteren. Philips doet onderzoek naar levensstijlgerichte oplossingen om een snel herstel na een slaaptekort te bevorderen, door optimalisering van de vier slaapfactoren:

1. Omgeving
• Zorg voor een optimaal microklimaat; geluidsbeperking, verlichting, temperatuur. Voor een plezierige waak- en slaapervaring.

2. Lichaam
• Gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zijn factoren die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren

3. Geest
• Bundeling van de Philips-expertise op het gebied van de menselijke waarneming en menselijk gedrag met de knowhow op het gebied van sensoren en aandrijvingen heeft ertoe geleid dat Philips nu oplossingen evalueert waarmee menselijke emoties en stemmingen op subtiele wijze positief worden beïnvloed. Het hoofd wordt als het ware ‘leeg’ gemaakt, waardoor een toestand van volmaakte ontspanning ontstaat.

4. Gedrag
• Vaak kan een enigszins belerende toon worden aangeslagen in de voorlichting omtrent de verbetering van de nachtrust, door middel van het aanbevelen van een aantal beperkende maatregelen: niet te laat naar bed gaan, niet te veel koffie drinken, geen tv kijken op de slaapkamer, enzovoort. Het stimuleren van een zekere slaapdiscipline en een gezondere ‘slaap’-levensstijl kan leiden tot een beter evenwicht tussen werk/vrije tijd/slaap.