Nierfalen afremmen

Predialyse

Leefstijlbegeleiding

Webbased aanpak

Projectleider Dr.Ir. Jan Nauta (Hogeschool Windesheim): “Ik heb zelf eerst ook maar eens een week of twee het softwareprogramma mijnnierinzicht.nl van Bonstato gebruikt. Het heeft mij beslist geholpen, want omdat ik minder vlees eet kwam ik er achter dat ik te weinig vitamine A in mijn voeding had.” Ik spreek Jan Nauta op 21 april 2012 op een open dag ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de Hogeschool Windesheim

Interventie

De aanwijzingen zijn overweldigend dat door beïnvloeding van de lifestyle, de nierfunctie van patiënten met nierfalen langer behouden kan blijven. Dat is het uitgangspunt van deze pilot samen met de Isala Klinieken. Gedoeld wordt op stoppen met roken, voldoende lichaamsbeweging en de juiste voedingsmiddelen. Door het invullen van gegevens krijgt de patiënt  (maar ook desgewenst de coördinerend nierfalenverpleegkundige) bijvoorbeeld inzicht in het Natrium- of Kaliumgehalte van gebruikte voedingsmiddelen. Dat is belangrijk voor de gezondheid. De terugkoppeling (feedback) moet er voor zorgen dat de patiënt maatregelen neemt en zo actief aan de eigen gezondheid werkt.

Evaluatie

De inclusie (aanmelding) van patiënten gaat mondjesmaat. Dat betekent ook dat het wel even duurt alvorens er voldoende gegevens zijn om de balans op te maken. De vragen die gesteld moeten worden zijn :  Betekent de aanpak dat de patiënt meer verantwoordelijkheid kan nemen en neemt voor zijn of haar leefstijl?  Hoe zijn de ervaringen, ook bij de zorgverleners?  Hoe zijn kosten en baten van deze aanpak voor alle stakeholders (dus ook de zorgverzekeraars)?  We zullen zeker nog wel een half jaar geduld moeten oefenen voor we dat weten….