Levenscyclus Innovatie

Geluid

Taperecorder

Geluid zegt mij meer dan beeld

Een recente expositie in Teylers Museum te Haarlem laat goed zien dat innovaties komen en gaan. Ik schreef daar al eerder over (lees hier)

Taperecorder

Hier staat de Philips bandrecorder op mijn slaapkamer van de Oudenoord 38 (Utrecht) in de periode dat ik gymnasiast was (1958-1965). Het staat op kunststof tafelblad van mijn bureau. Enkele van de (kleine) bandjes liggen naast de recorder. Er is een bandje op het audiodek aanwezig. Hoe blij was ik met deze aanschaf!  Omdat mijn exemplaar afhankelijk was van het stopcontact kon ik maar beperkt ‘geluidsjagen’ .

Oudenoord 38 Utrecht (jaren zestig)

Museumstuk

Een dergelijk apparaat is nu een museumstuk op de tijdelijke expositie in Teyler’s Museum te Haarlem. Dit is wel de portable variant die ook op batterij werkt.

Philips EL3514 Portable Bandrecorder Teylers Museum

Audio

Benieuwd wat een geluidsjager van een jaar of 16-17 in die tijd registreert? Luister naar dit fragment, dat is opgenomen met die Philips taperecorder. Een innovatie die wel heeft stand gehouden. De brommer. Nee, dit is geen buikschuiver maar een degelijke Batavus die mijn vader lange tijd gebruikte om naar de Avondschool te gaan (als docent). Destijds heb ik het geluid geregistreerd op zo’n audiotape.

De auteur bij het poortje achter de Oudenoord (Utrecht) tussen 1962-1964

Batavus by gussjan

Door het geluid heen wat tekst van een radioprogramma (4-sporen tape!)