Kwamkwammer

EHEC

De verleden tijd van komkommersla?

Kwamkwammersloeg!Een woordgrapje van vroeger:

Even is komkommer inderdaad ‘verleden tijd’ voor veel consumenten. Vandaag is het voorpaginanieuws: ‘de verkoop van komkommer stort in‘. Dank zij de EHEC bacterie.Misschien dat de verpakking van groente (geplastificeerd of in kunststof bakjes) de herkomst doet vergeten?  Je moet nog altijd groente afwassen en schoonmaken (eventueel schillen)! Het zou kunnen dat de moderne mens dat gewoon vergeten is. Het zou interessant kunnen zijn om na te gaan of de slachtoffers (dan wel de bereiders van het voedsel) zich dat bewust waren en dit hebben toegepast. Ik heb gisteren gewoon gewassen en geschilde komkommer gegeten. Dat blijf ik ook gewoon doen.

Lees hier nog eens de bevindingen van ‘Uppsala’ uit 2010

Bacteriën are here to stay…

Deel website Dutch Button Works 2010

Globalisering

We zijn ons de aanwezigheid van Bacteriën op voedsel overigens wel meer bewust als het gaat om kipproducten en eieren is mijn inschatting. De meeste mensen hebben wel eens van Salmonella gehoord.
Het is nodig om steeds de hele voedselketen na te lopen. Met de globalisering is dat geen sinecure. Ook bacteriën globaliseren en dat geldt ook voor resistente bacteriën. Overigens denk ik dat met de toepassing van nanocoating op cruciale onderdelen van de keten (toepassing in de veterinaire sector in plaats van antibiotica, maar ook in de verpakking) een van de middelen kan zijn om het probleem in te dammen. Maar ook voorlichting blijft heel belangrijk.