Gevaarlijk spel

Journalistiek anno 2011

Boektitel trekt aandacht.Waar gaat het over?

Eerst een anecdote

Kort voorafgaande aan een boekintroductie wordt een Eindredacteur (auteur en onderzoeker)  geinterviewd door de regionale krant. Last minute werk. De volgende ochtend leest hij een paar kapitale fouten in het  Hoofdartikel op de regionale bijlage. In plaats van medewerker heet hij nu Directeur van het Instituut te zijn  waaraan hij verbonden is. Er is onjuist weergegeven welke bijdrage in het boek plaats heeft gemaakt voor een nieuw item. Dat wordt ook nog eens helemaal (verkeerd) uitgewerkt. Geen drama op zich….

Het kan slordigheid zijn…

…maar de auteurs van Gevaarlijk Spel signaleren dat er mogelijk meer aan de hand is. Die mening kan ik onderschrijven. Voorlichters (Communicatie afdelingen) en PR-medewerkers zijn in aantal en belang toegenomen en dat schept nieuwe verhoudingen. Birgitta van Loon (In’tent) schreef  enkele jaren geleden een boek onder de titel “Wie durft …de afdeling communicatie op te heffen “.

Screendump website :

Speelruimte

In een intro stelt Pieter Sijpersma (Voorzitter van Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren): ‘Ik ben ervan overtuigd dat op de lange termijn, het consequent najagen van de hoogste journalistieke kwaliteit doorslaggevend zal zijn voor het voortbestaan van ons vak en de media en titels die wij dienen’. In een inleiding attenderen de auteurs op een afname van de speelruimte van de journalistiek ten gunste van public relations (pr) en communicatieafdelingen. Dat heeft allerlei repercussies die in het boek voldoende aan de orde komen. In Hoofdstuk 5 houden de auteurs een pleidooi voor nieuwe verhoudingen via een….

Ljst van vijftien aanbevelingen

Zeker, een flinke lijst. Dat biedt zeker meer garantie voor kwaliteit van de journalistiek.

Links

gevaarlijkspel.denieuwereporter.nl/gevaarlijk-spel/
omroepbrabant.nl/?video/83067732/Gevangenis+De+Koepel+in+Breda+moet+Budget+Bejaardenhuis+worden.aspx&action=media