iPad en Bacterie

De titel van dit krantenartikel zet mij aan het denken….

iPad verovert ook ziekenhuis

Krijgszuchtige terminologie. Ik leg meteen een verband met een ander fenomeen. Namelijk de opmars van multiresistente micro-organismen in de ziekenhuisomgeving.

Zaalvisite Chirurgie Deventer Ziekenhuis (Bron: deStentor)

Causaal verband

Het is niet zo dat er een direct causaal verband aantoonbaar zal zijn tussen de iPad en een ziekenhuisepidemie. Anderzijds weten we wel dat ‘overdracht’ een belangrijk aspect vormt. Niet voor niets controleert de Inspectie (IGZ) de komende de tijd extra de hygiene in de instellingen. De hardware is een aangetoonde bron van micro-organismen. Overdracht via oppervlaktecontact is er zeker. Men spreekt wel over de bioburden (lees hier) op de werkplek.

Zaalvisite Chirurgie Deventer Ziekenhuis (Bron: deStentor) DETAIL

Hygiene

Dan kijk je toch even anders naar de publicatie en de foto!  Zie de extra vergroting. Deze iPad gaat de hele afdeling chirurgie over tijdens de zaalvisite veronderstel ik. Het is de mobiele werkplek. Kijk eens goed naar de details op de foto. Kortom, het zal interessant zijn om de bioburden te meten na de zaalvisite. Het is preken voor eigen parochie, maar ik denk dat het aanbrengen van speciale Nanocoating op de iPad absoluut het overwegen waard is.  Maar uiteraard naast (en niet in plaats van!) de gebruikelijke hygiene.