Er zit een luchtje aan

Smart Homes

Domotica

Positief, neutraal of negatief

De grafiek geeft precies weer hoe vaak en hoe de afgelopen 12 maanden “Smart Homes” in het nieuws is geweest. Met dat ‘Nieuws’ wordt bedoeld de berichtgeving die via internet wordt verspreid. Kennelijk wordt geregeld aandacht besteed aan het bedrijf Smart Homes dat staat voor domotica. Thuiszorgtechnologie. Het sentiment is soms neutraal, maar meestal positief. Het bedrijf en haar producten doen het vermoedelijk goed. Echter een enkel bericht uit mei j.l. valt uit de toon (rood). De tool (Finchline Enterprise) biedt nu de mogelijkheid om meteen te zien wat er dan wel negatief is (bericht onder de knop). De nieuwsgierigheid wint het.

Sentiment Negatief

Het bericht van woensdag 16 mei 2012 (Seniorenkrant Groningen, Frits Colnot) vermeldt weliswaar een als negatief ervaren probleem, waarvoor echter in de sfeer van de domotica een mooie oplossing lijkt te zijn gevonden! Die wordt dit najaar gepresenteerd op de door (daarkomt-ie) Smart Homes georganiseerde beurs in het Evoluon in Eindhoven

Quote (samenvatting)

Vergeten het gas uit te doen. Het is een probleem waar ouderen mee kampen, zo ontdekten leerlingen van de locatie Onstwedde van scholengemeenschap Ubbo Emmius na een peiling naar woonwensen van ouderen.Ze bedachten een gasafsluitingssysteem en stonden daarmee in de landelijke finale van de Technasium TOP Award 2012 in Utrecht. De leerlingen namen het in de eindstrijd op tegen elf andere Nederlandse scholen, die elk in hun provincie de meest originele technische oplossing hadden bedacht om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. De winnaars mogen hun product presenteren tijdens de beurs Domotica & Slim Wonen op 21 en 22 november 2012 in het Evoluon Eindhoven.

Technasium TOP Award 2012

Aan de editie van 2012 deden 600 teams mee. Tijdens de eindstrijd bouwden de leerlingen onder begeleiding van Vakkanjers (techniektalenten van roc’s en bedrijven) een werkend prototype van hun ontwerp, dat niet meer dan 100 euro mag kosten. Martijn Kruizinga, Bart Bruggers en Gerben de Boer streden in de finale onder begeleiding van vakkanjer Fred Windt met hun gasafsluitingssysteem. Volgens de jury waren er wel commerciële oplossingen voor dit probleem, maar die zijn duur en nogal ingrijpend. De eenvoud en werkzaamheid van het Onstwedder ontwerp werd zeer geprezen. Ondanks deze loftuitingen viel het team uit Onstwedde niet in de prijzen….

Rood

Dat laatste (geen prijs) is misschien ook wel een argument voor ‘rood’ sentiment? Maar dan bij de ontwerpers en allerminst bij de klanten van Smart Homes, die hier vast heel enthousiast over zullen zijn en mogelijk producenten? We zullen het zien in het najaar..