e-Estland

Estonia

Healthcare

Indrukwekkende Studiereis 2010

Vijf en twintig NVAG leden hebben zondag 6 juni 2010 een studiereis naar Tallinn in Estland afgesloten. In twee volle dagen bezochten zij het National Institute of Health Development, de Tallinn Health Board, The Ministry of Social Affairs, The Health Insurance Fund, the West-Tallinn Central Hospital en Family doctors. Schaamte bekroop menigeen van ons gezelschap. Waar blijft Nederland? Hier veel jonge mensen en een optimistische stemming! Je kunt haast over e-Estland spreken (op de postzegels staat trouwens ook EESTI) want het lijkt wel een gidsland te zijn wat betreft digitalisering en dan met name in de gezondheidszorg/eHealth. Ik hield een voordracht namens de NVEH. Nadat de spreker zijn verhaal had gedaan is hij erbij gaan zitten…

Auteur luistert naar discussie


….en luistert naar de presentatie van Pille Kink…

Pille Kink

EPD

Het komt er op neer dat in Estland een uitgebreid electronisch dossier functioneert, waaraan allerhande functionaliteiten zijn gekoppeld. De patient is eigenaar en kan zien welke arts het dossier heeft geraadpleegd, afspraken maken enzovoorts. De arts maakt gebruik van een combinatie van een variant op onze UZI-pas en een inlogprocedure. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hier de enthousiaste huisarts van een Groepspraktijk:

Eret Laanson

Imponerend

Dit is vooralsnog een eerste indruk! Een aantal omstandigheden hebben er toe bijgedragen dat dit juist in Estland een suksesvol project kon zijn.