Door een noodlottig gebeuren

Waterlooplein 

Op weg naar een meeting in Amsterdam ga ik nog even langs het Waterlooplein. De man naast mij aan de marktkraam mompelt dat er hier niet zoveel bijzit. Hij doelt op een bakje met ansichtkaarten. Juist als ik een foto wil maken komt zijn hand in beeld. Het is vrijdag 18 maart 2016.

Ik heb -in alle bescheidenheid- een goede neus voor interessante vondsten. In het bakje zit een ansichtkaart uit Zwitserland. Een zwart-wit foto van een zomers landschap. Een dal met de omschrijving Meiringen gegen die Grimsel. Op het tekstgedeelte een Zwitserse postzegel, afgestempeld in Meiringen op 26 juli 1937. Geadresseerd (In Duits) aan de heer W.J. Scheffelaar, Officier van Gezondheid, 1e klasse, Breda, Zandberglaan 4. Een bijzondere tekst, die ik vertaald weergeef.

Beste Familie,

Toevalligerwijs kwam ik er zojuist achter dat u, beste heer dokter, uw ring heeft laten liggen. Het hotel zal hem u per post toezenden en we zullen hopen dat hij snel weer in uw bezit komt. Hopelijk bent u door het verlies niet al te zeer van slag. Uw adres gaf ik in het hotel. Hartelijke groet, uw Elli Frei.

Ring

De bewuste ring zal vast wel goed zijn aangekomen. Een huwelijksreis zal dit uitstapje naar Zwitserland niet geweest zijn, want ik weet te achterhalen dat dokter Scheffelaar al op 13 april 1928 te Utrecht trouwt met Catharina Wiersma. Ik lees dat Scheffelaar tijdens de mobilisatie in 1940 commando-arts is. Het is vervolgens wel een schok als vervolgens blijkt dat Scheffelaar in 1944 ‘door een noodlottig gebeuren’ zoals het in het vakblad  wordt genoemd, is omgekomen.  Achter dit verhullend taalgebruik gaat een bruut incident schuil. Door de Duitse bezetter is Scheffelaar daags na ‘Dolle Dinsdag’ geexecuteerd in zijn woonplaats Breda. Op de website van de Oorlogsgravenstichting wordt hieraan aandacht geschonken. Details zijn te lezen op pagina 358 van een geschiedschrijving.  De ansichtkaart krijgt een inmiddels een heel andere betekenis. Misschien volgen nadere reacties?