Gebruik die stethoscoop

Hartverscheurend

Pericarditis

Het is een droevig verhaal. Een jeugdige patiënt die plotseling pijn op de borst krijgt. We moeten het vervolgens doen met de gegevens uit de media. De longgeneeskunde wordt ingeschakeld. Patiënt wordt overgeplaatst naar de andere locatie van het ziekenhuis. Daar komt hij te overlijden. Er wordt gesproken over pericarditis. Deze aandoening is kennelijk gemist en wordt bij obductie vastgesteld.

Kliniek
Hoe wordt Pericarditis gediagnosticeerd? Het is een ontsteking van het hartzakje met vloeistofproductie. Diverse aandoeningen kunnen dit veroorzaken. Met de stethoscoop is het zogenaamde pericardiale wrijven te horen. Dat vraagt zeker wel enige deskundigheid en herkenning. Dit is het geluid van het hartzakje dat wrijft tegen de buitenste laag van het hart. Is er sprake van vocht productie in het hartzakje en in tweede instantie in de longen, dan komt ook de stethoscoop te hulp. Zeker, aanvullend onderzoek zoals een elektrocardiogram, een borstkas foto, echografie en andere radiologische technieken kunnen worden ingezet (bron NIH). Maar (zoals ik uit mijn eigen praktijk weet) kan een goede auscultatie op het juiste spoor helpen.

Video 21 seconden

Stethoscoop
Uit deze casus zijn vast meer zaken te leren uit de reeks van gebeurtenissen (inclusief een overplaatsing). Daar wil ik het niet over hebben en daarvoor ontbreekt ook de informatie. Mijn betoog is om de stethoscoop in ere te houden. Op het YouTube filmpje is grafisch, maar ook via audio te volgen hoe wrijfgeruis tussen de harttonen door (sound 1, sound2) te horen kan zijn. Haal die stéthoscoop van de hals of uit de jaszak. Dat is soms een halszaak.

Stethoscoopshop.nl_Homepage