Dreigt een wildgroei. Luscii in the Sky

Misschien komt de Tweede Kamer motie een keer op tafel..

…die motie waarin het RIVM de opdracht kreeg om te zoeken naar een samenwerking met de Grote Griep Meting. Een prachtig voorbeeld van burgerwetenschap en de basis van Influenzanet. Ik wil daar echter niet te lang bij stilstaan deze keer. Maar kan alleen concluderen dat het streven jammerlijk is mislukt. Ik weet niet precies waarom. We voeren nu een gezamenlijke strijd tegen het COVID19 gevaar. Daarin steunen we het RIVM en onze overheid. Maar vragen blijven onbeantwoord.

Gezamenlijk
Wel is mij iets opgevallen. Na de ongelukkige lancering van de Infectieradar door datzelfde RIVM is er eigenlijk vanuit de overheid niet veel meer vernomen. Althans op het terrein van dataverzameling. Het heeft er concreet toe geleid dat allerlei partijen nu op eigen houtje bezig zijn. Actie om de -inderdaad node gemiste- data van burgers te verzamelen. Via websites maar vooral via apps. Dat er een lacune is, bewijst mijn interview met twee Delftse studenten. Ik schreef daar eerder over. Daarnaast: Leiden komt nu ook met een heel eigen app. En dan Medicine Men….. En ik heb er vast nog een aantal gemist. Een vrij speelveld is mooi, maar ook: wildgroei dreigt. Dan haakt de burger af!!

Lucii in the Sky
Inmiddels heeft Luscii onder leiding van Daan Dohmen samen met het OLVG een slag geslagen. Er wordt gefluisterd dat de overheid het vrije speelveld gewoon maar zijn gang laat gaan. Men zou achter de schermen al de keuze gemaakt hebben voor Luscii. Dat zou naar mijn smaak geen goede zaak zijn! Hoezo samen? Het doet afbreken aan de solidariteit die iedereen momenteel bezielt. Maar er zijn ook serieuze zorgen over de kwaliteit van de enquete vragen.

Scenario
Anders dreigt straks een nare situatie ontstaan. Tenzij dus de overheid alsnog deelneemt en streeft naar een bundeling van krachten. Met het doel om het beste voor de burgers in de lucht te krijgen en te houden. En dat moet razendsnel gebeuren. Niet achterover gaan zitten en afwachten!! Een scenario dat ook wordt genoemd is dat onverwachts de inspectie (IG) wordt inzet. Ik moet er niet aan denken…