‘Zijn wij er klaar voor’

Ik heb steeds meer het gevoel dat deze pandemie van coronavirus….

……toch wel overeenkomsten heeft met de roemruchte Spaanse griep. Lees nu eens deze beschrijving van de ziekte van Pieter Bouma. Theologisch student aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Kennelijk is hij een van de vele slachtoffers van de Spaanse griep. Zo wordt terloops aangegeven. Een (fragment van een) In Memoriam. In studentenblad Fraternitas van 15 november 1918. Gevonden op Internet. 


Longontsteking
‘Het leek allemaal mee te vallen’. Totdat zich plotseling koorts en longontsteking ontwikkelen. Twee dagen later is hij niet meer onder ons….Daar komt het op neer.  Dit is allemaal ver voor de tijd van de kunstmatige beademing en de Intensive Care. Dus hiermee is Pieter’s lot getekend. Uit de informatie die mondjesmaat beschikbaar komt krijg ik thans ook die indruk. Een massale dubbelzijdige longontsteking bepaalt de uitkomst van het ziektebeeld. Maar daarnaast gaat het virus bij ‘influenza’ soms wel degelijk de bloedbaan in. Zoals onderzoeker Debbie van Riel heeft kunnen vaststellen. Zie foto uit 2019 in Ieper (Belgie) bij het herdenkingscongres over de Spaanse Griep.  Er blijkt dus ook vaak sprake van een levensbedreigende sepsis (bloedvergiftiging).

Jonge mannen
We kunnen het niet navragen. Omdat het alweer ruim 100 jaar geleden is. Maar tijdens het congres in Ieper een jaar geleden komen de plaatjes en ziektebeschrijvingen wel degelijk voorbij. Het grote verschil tussen de Spaanse griep en de pandemie van het nieuwe Coronavirus vormt de leeftijd. Betrokkenen destijds vooral jonge mannen in de bloei van hun leven.  Het heeft zelfs de oorlogsvoering en misschien zelfs de uitkomst van de Eerste Wereldoorlog bepaald. Zo stellen sommige onderzoekers.


Oudere mannen
in Ieper wordt in 2019 gediscussieerd over de oorzaak. Het gegeven dat ouderen vaak de dans ontspringen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ouderen al eerder (in het eind van de 19e eeuw) weerstand hebben opgebouwd. Weerstand tegen het bewuste virus of een soortgenoot. Het is in 1918 – kort gezegd- geen spiksplinternieuw virus dat de wereld treft! Voor de jongeren geldt dat voordeel niet. Die hebben in 1918 geen of onvoldoende weerstand. Daarvoor zijn ook harde wetenschappelijke bewijzen gevonden. Bovendien zijn de omstandigheden beroerd aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Vooral de Duitse soldaten zijn sterk ondervoed. Of dat het verschil in epidemiologie  tussen toen en nu afdoende verklaart is nog een vraag.

Het ‘nieuwe’ Coronavirus
Het #COVID19 virus krijgt dus niet toevallig aanvankelijk de titel ‘het nieuwe Coronavirus’. Verder zijn er ook veel overeenkomsten tussen toen en nu. Speur maar eens in de voortreffelijke zoekmachine van de Koninklijke Bibliotheek Delpher naar ‘Spaansche griep’. Ook in 1918 in ons land sluiting van scholen, afblazen van allerlei activiteiten, staken militaire oefeningen enz. Maar ook, ik krijg de indruk dat we voorlopig hier nog niet vanaf zijn.  ‘Zijn wij er klaar voor’ vraagt Peter Piot zich een jaar geleden hardop af . Uw mening, lezer?

Artikel over congres in Ieper (2019) : https://reportersonline.nl/de-spaanse-griep-in-het-collectief-geheugen/

https://www.delpher.nl/