Bekijk het eens anders..

Medisch Contact

Guus Schrijvers

Waarom inspiratiebron?

Al veel jaren ben ik een fan van Guus Schrijvers. Waarom? Dat is voor een deel intuïtief en ook regelrechte sympathie. Maar het is ook heel goed te concretiseren. Daarbij blijkt een recent artikel van de hand van Journalist Henk Maassen in Medisch Contact uiterst behulpzaam (67e jaargang, 5 oktober 2012, nummer 40). Een artikel naar aanleiding van het vertrek van Gedragseconoom Guus Schrijvers als Hoogleraar Public Health in Utrecht.

Spelletje?

Grijns

De laatste alinea (Quote van Guus Schrijvers) doet mij breeduit grijnzen: “Op het UMC Utrecht zei laatst een dokter tegen mij: Economen moeten we niet, maar we vinden jou wel een aardige vent”.

Aansprekende elementen

Historie

Guus onderkent het belang van “geleerde lessen” uit het verleden. Hoe kunnen we een ongezonde leefstijl te lijf gaan? Kijk naar een algemene beweging uit 1890 om alcoholmisbruik tegen te gaan. Anderzijds een pleidooi om wat minder te leunen op indicatoren, die het verleden weergeven. Liever een raamcontract voor de toekomst met tussentijdse rapportages (bijvoorbeeld om de twee jaar).

Bedrijfstak

Kijk niet alleen naar de zorgsector. Maak deze trouwens geen proeftuin van de democratie. Kunnen iets leren van het Openbaar Vervoer. Het bedrijf wordt niet afgerekend per passagier of per rit.

Internationaal

Duitsland geeft korting op de premie als de verzekerde cursorisch onderwijs volgt over de eigen (chronische) aandoening zoals Diabetes. Betere zorg en lagere kosten zijn het resultaat.

Cure en care

Experimenten! “What Matters is what Works”. Consulttarief  (DBC reserveren voor de kliniek). Uitproberen Regio monopolie. Innovaties niet schuwen. Enzovoorts… Bron: Medisch Contact