Aandacht. Ze waren stoplichten aan het repareren

Zo werkt aandacht…

Drama
(12 mei 2016)….in de hoogwerker aan de Doesburgseweg in Zevenaar. Ze waren stoplichten aan het repareren toen ze uit het niets geschept werden door een vrachtwagen. De bestuurder had de hoogwerker over het hoofd gezien. Als gevolg van de klap vielen beide mannen uit het bakje…  (bron: de Stentor).

Minder weginspecteurs aangereden
Een dag eerder (11 mei 2016) is er het juichende bericht van de ANWB dat het aantal aanrijdingen van auto’s met de gele pick-ups van de weginspecteurs van 21 (in 2014) gedaald is naar 10 (in 2015). Onder meer wordt dit resultaat toegeschreven aan borden langs de snelwegen die weggebruikers erop wijzen dat een rood kruis betekent dat de rijstrook dicht is.

Zo werkt aandacht
Zeker, ik heb nog maar het eerste hoofdstuk gelezen (van de zeven in totaal), maar nu al heb ik  onmiddellijk associaties met het kersverse boek Zo werkt aandacht van Stefan van der Stigchel, een uitgave van Maven publishing. Stefan van der Stigchel  focust zijn onderzoek op hoe wij onze aandacht verdelen en hoe dingen onze aandacht trekken. Dat doet hij als universitair hoofddocent experimentele psychologie aan de universiteit Utrecht. Zie een korte video:

Video

Informatieoverdracht
De toon is hiermee gezet, zelfs nu ik nog een flink stuk leeswerk voor de boeg heb. Op een onderhoudende wijze laat de auteur zien hoe ons brein omgaat met informatie. Dat kan pas succesvol zijn als alleen relevante informatie wordt overgebracht naar de gebruiker. Die gebruiker is ook niet uniform, maar zeer divers. Denk alleen maar aan het verschil tussen jongeren en ouderen bij informatieoverdracht. Met het gebruik van multimedia krijgen we te maken met een visueel drukkere wereld.  Er wordt zelfs gesproken over bannerblindness.  Evolutionair gezien misschien nog wel een nuttige aanpassing.  Voor mij is dit onderzoek belangrijk gezien mijn interesse voor zorg op afstand (eHealth), waarbij succes valt of staat bij een goede kennisoverdracht.

Cover boek

Johan Cruijff
De auteur twijfelt hardop ook aan de juistheid van de uitspraak van voetballegende Johan Cruijff  Je gaat het pas zien als je het door hebt. Stefan van der Stigchel kiest voor Je gaat het pas identificeren als je door hebt. Aandachtsarchitecten hebben hier inmiddels hun werk van gemaakt. Uitgebreid wordt in het boek stilgestaan bij de situatie in de Coentunnel in Amsterdam waar een slagboom niet werd gezien en tot een reeks van ongevallen leidde. Gezien de positieve teneur van het persbericht van de ANWB zijn er landelijk successen geboekt door aandachtsarchitecten.  Wat betreft het ongeval in Zevenaar is het nog de vraag of hier sprake is geweest van een vergelijkbaar fenomeen.

PS. Een exemplaar van dit boek is door de uitgever ter beschikking gesteld.

Links
http://www.mavenpublishing.nl/boeken/zo-werkt-aandacht/
http://www.destentor.nl/regio/oldebroek/man-22-uit-oldebroek-overleden-na-ongeval-met-hoogwerker-1.6009887
http://www.anwb.nl/verkeer/nieuws/nederland/2016/mei/minder-weginspecteurs-aangereden