Aaibare ICT

Dementie & ICT

Hogeschool Windesheim

Innovatieve Technologie

Een enkele impressie. Het congres op 26 maart 2012 in Zwolle wordt druk bezocht. Centraal staat de hands-on aanpak van de verschillende lectoraten. Praktijkgericht onderzoek met het doel om snel resultaten te boeken.  Terecht signaleert Marike Hettinga (Lector ICT Innovaties in de zorg) tijdens een discussie met de zaal, dat het vooral bij eHealth haast niet mogelijk is om een Randomised Clinical Trial (RCT) tot een goed einde te brengen. Dergelijke bewijsvoering (evidence) blijkt moeizaam. Je bent zo drie jaar verder en intussen wordt de techniek alweer ingehaald en zijn de financiele reserves van de MKB-ondernemer uitgeput. Dat moet dus anders (case studies) en daarvan krijgen we enkele voorbeelden gepresenteerd.

Sociale Navigatie

Een belangrijke constatering is dat navigatiesystemen ter ondersteuning van dementerenden eigenlijk het beste werken als aan de andere kant een deskundige medewerker zit, die met de persoon die de weg kwijt is meedenkt. Daartoe staan hulpmiddelen als Streetview ter beschikking. Sommige mensen weten bijvoorbeeld het verschil tussen links en rechts niet te onderscheiden. Dat maakt de ondersteuning wel weer arbeidsintensiever en zwaarder. De dienst “TalkmeHome” is inmiddels in gebruik genomen.

Oproep

De lectoren doen een oproep aan stakeholders om hun knelpunten voor te leggen. Juist dan is het mogelijk om na te gaan of er een innovatieve ICT oplossing kan worden ontwikkeld. Aanmelden voor de Nieuwsbrief is een aanrader.