Wasstraten in Zorg

GGZ INTRODUCEERT ZORGPADEN OP VERKEERDE MANIER

“De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) introduceert zorgpaden zonder dat nog variatie per patiënt mogelijk is. Wij noemen ze ‘wasstraten’: alles is geautomatiseerd, elke klant krijgt dezelfde wasbeurt en de professionele bezieling is verdwenen.” Woorden van deze strekking spraken artsen in opleiding tot verslavingsarts op 9 november tijdens een drie uur durend college van Prof. Guus Schrijvers van het Juliuscentrum over verslaving, bekostiging en zorginnovatie. Hij meldt dit in ZI.Nieuwsbrief 417 (14-11-’10). Op deze boeiende wekelijkse Nieuwsbrief kun je je trouwens gratis abonneren.
Deze artsen volgen op vele dinsdagen gedurende twee jaar deze opleiding die vanuit de Universiteit Nijmegen wordt opgezet. De reactie op de wasstraten-opmerkingen van de cursisten was de volgende. Kenmerkend van zorgpaden is de variantie analyse. Daarbij wordt steeds gekeken of de doorstroomtijden  te ruim of te krap zijn. Bijstelling van die tijden vindt daarna op basis van deze variantie analyse plaats. Er ontstaat hierdoor bij professionals en managers een lerende organisatie van continue verbetering van de zorgpaden. Indien de GGz zorgpaden hanteert als een zielloze wasstraat met gefixeerde tijdsnormen, dan trapt zij in de valkuil van de verschrikkelijke stopwatch verpleegkundigen in de thuiszorg en de uurtje-factuurtjes mentaliteit  bij sommige arbodiensten.

Tot zover dit bericht. De variantie analyse komt uitvoerig aan bod in het nieuwe boek met de titel ‘Het Zorgpadenboek: voorbeelden van goede ziekenhuiszorg’. Het komt uit onder de redactie van Nicolette Huiskes en Guus Schrijvers.

Cover (Bron: uitgeverij Thoeris)

Het eerste exemplaar verschijnt op 28 januari 2011 tijdens het vijfde jaarlijkse congres over Zorgpaden in Ziekenhuizen.

Wil jij naar dit congres?

Wil jij in één dag weten welke zorgpaden in Ziekenhuizen beschikbaar zijn en hoe zij functioneren? Klik hier, lees de uitvoerige brochure, meld je aan, leer nieuwe zorgpaden kennen en deel je kennis en ervaringen met collega’s uit andere delen van het land.