Nooit dag vrij van diabetes

Programma Isala Publieksacademie 7 november 2011

Zwolle Odeon

 19.30 uur Ontvangst met koffie/thee
 20.00 uur Lezing Loes Veenhuizen, leven met diabetes
 20.45 uur Pauze met een drankje
 21.05 uur Lezing Sophie Mijnhout, innovaties en onderzoek in Diabetescentrum Isala
Aansluitend vragenrondje
circa 22.00 uur Afsluiting

Artikel De Stentor (2/11)
Nooit een dag vrij van diabetes

LEZINGEN

Leven met diabetes type 1
Naast diabetes type 2 (ouderdomssuiker) kent Nederland ook veel patiënten met diabetes type 1, een variant die je veelal krijgt op jongere leeftijd. Bij deze variant maakt het  lichaam helemaal geen insuline meer. Het is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Bloedsuiker, oftewel glucose, is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken. Voor mensen met diabetes type 1 heeft dat tot gevolg dat je elke dag een paar keer insuline moet spuiten. Je moet je bloedspiegel elke dag meten in combinatie met het aantal koolhydraten dat je eet. Welke impact heeft dat op een kind, een tiener, de ouders en de omgeving? Wat betekent dit als je 18 jaar wordt en ‘afscheid’ neemt van je kinderarts? Kinderarts Loes Veenhuizen vertelt over leven met diabetes, en wordt daarbij geflankeerd door actrice Izaira Kersten (zelf ook diabeet).

Diabetescentrum Isala: innovaties en onderzoek
Sinds het voorjaar van 2011 is de zorg voor diabeten in het Zwolse ziekenhuis georganiseerd vanuit het Diabetescentrum Isala. Uniek in Nederland is de samenwerking tussen diverse disciplines vanuit één centrum voor zowel jong als oud. En vooral dat laatste is bijzonder. Sophie Mijnhout, internist en werkzaam in het Diabetescentrum Isala, geeft u tijdens haar lezing een kijkje achter de schermen van het centrum. Want waarom is die multidisciplinaire samenwerking zo belangrijk voor een patiënt? Met welke complicaties kan een diabeet te maken krijgen? En op welke manier kunnen innovaties en onderzoek bijdragen aan het verder verbeteren van de zorg voor diabeten? Mijnhout gaat dieper in op enkele voorbeelden van innovatie en onderzoek.

SPREKERS

Loes Veenhuizen
Na haar studie geneeskunde aan de universiteit Leiden heeft Loes Veenhuizen (1960) zich verder gespecialiseerd in de kindergeneeskunde. Zij heeft jaren gewerkt bij de Kinder Intensive Care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, en in 1995 begonnen als kinderarts in de Isala klinieken. In het Zwolse ziekenhuis zijn haar specialisaties acute kindergeneeskunde en diabetes. In 2009 was Veenhuizen betrokken bij de totstandkoming van het Kinderdiabetescentrum Isala. Sinds het voorjaar van 2011 is dit centrum samen gegaan met de diabetespolikliniek voor volwassenen in het Diabetescentrum Isala.

Sophie Mijnhout
Na haar studie geneeskunde is Sophie Mijnhout (1973) zich verder gaan specialiseren tot internist-endocrinoloog aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Sinds 2006 is ze werkzaam in de Isala klinieken. Naast haar werkzaamheden als internist, verzorgt Mijnhout Evidence-based-medicine onderwijs aan co-assistenten, arts-assistenten en huisartsen. Sinds 2010 is ze ook coördinator voor de opleiding van co-assistenten in de Isala klinieken.

Ook deze keer live-webstream!

iGLOW media verzorgt ook nu de webstream van de IsalaPublieksacademie