Zoeken naar leven

MIDDEN IN DE WETENSCHAP
Aflevering Zoeken naar leven
dinsdag 23 november 21.25 uur Nederland 2

De meeste levensvormen leven onopgemerkt onder ons, we zien ze niet met het blote oog

Denk maar aan micro-organismen zoals bacteriën. We richten ons al jaren op de zoektocht naar leven op andere planeten, maar wat als een voor ons vreemde levensvorm al die tijd ongezien tussen ons leeft? Sciencefiction? Een Amerikaanse onderzoekster is bezig met een onderzoek dat harde bewijzen moet leveren voor vreemd leven op Aarde. Wat heeft ze precies ontdekt? Zal deze ontdekking de biologie compleet veranderen?

Het zijn vaak de jonge wetenschappers die de grootste wetenschappelijke doorbraken maken. Doorbraken die ervoor zorgen dat nieuwe discussies worden geopend en schoolboeken herschreven.
In de jaren ’50 ontdekte de student Stanley Miller tegen alle verwachtingen in een manier om de bouwstenen van het leven te vormen. Hij concretiseerde de toenmalige theorieën over hoe de vroege Aarde bijdroeg aan de start van het allereerste leven. Na Millers dood ontdekte de laatste student onder hem een doos met de extracten uit het originele experiment. Nu blijkt het experiment meer op te leveren dan Miller ooit had kunnen denken.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie.

Kijk mee op de site en stel je vragen