Therapietrouw verbeteren

PharmaCoach is het interactieve programma van 2Comply dat een betere therapietrouw voor chronische medicatie voorstaat. Het programma kan worden ingezet bij nieuwe gebruikers van chronische medicatie bij deelnemende apotheken.Het programma is webbased, interactief, motiveert de gebruiker, maakt gebruik van afhaalgegevens vanuit het apotheek informatiesysteem en geeft feedback aan apotheker en huisarts.De totstandkoming van Mijnmedicijnkompas  is (wordt) mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Pfizer, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline, Merck Sharp &Dohme, Novartis, Sanofi Aventis en Wyeth Pharmaceuticals. Deze bedrijven hebben geen invloed op de inhoud of het gebruik van de website.

7 juni 2010 – De toepassing van het therapietrouwprogramma PharmaCoach toont hoopgevende resultaten voor de verbetering van de therapietrouw en daarmee de gezondheid van chronisch zieke patiënten. Dat blijkt uit de ervaringen van het programma gedurende anderhalf jaar binnen Mediq Apotheek onder 25.000 chronische patiënten. PharmaCoach is een programma via de apotheek waarmee chronisch zieke patiënten online worden begeleid bij hun medicijngebruik. Met als doel daarmee de eigen verantwoordelijkheid te vergroten en therapietrouw te verbeteren. De uitkomsten van een steekproef onder meer dan 1.500 patiënten, geven een goede indicatie dat de therapietrouw van deelnemers aan het programma verbetert. In 4 van de 5 medicijngroepen stijgt de therapietrouw tussen 6 en 33% in vergelijking met de referentiegroep uit het  Pharmo report 2002. 2Comply, de organisatie achter PharmaCoach, heeft gezien deze positieve bevindingen besloten tot een brede uitrol, waardoor het programma nu ook voor andere apotheken en hun patiënten beschikbaar komt. Tegelijkertijd heeft 2Comply aan het Pharmo Instituut gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar deze resultaten en welk deel is toe te schrijven aan het programma.

Besparing zorgkosten

De eerste gebruikersfase van anderhalf jaar is succesvol verlopen en maakt ook opvallende feiten zichtbaar over het kennisniveau en gedrag van chronische patiënten over hun gezondheid en medicatie. Zo geeft de helft van de patiënten tijdens de start met PharmaCoach aan niet precies te weten voor welke aandoening men de verschillende medicatie gebruikt. Een kwart van de patiënten stopt met de medicatie en een op de vijf patiënten wijzigt zonder tussenkomst van een arts het medicijngebruik. Ook deze feiten tonen nogmaals het belang aan van goede begeleiding van chronische patiënten samen met de voorschrijvende artsen.  Dit zal naast een betere gezondheid ook leiden tot verdere kostenbesparingen in de zorg. Op nationale schaal worden de besparingen door therapietrouwverbetering geschat op een bedrag tussen 200 en 300 miljoen Euro per jaar (bron: Pharmo Report 2002).