Schoonmaak kernactiviteit Ziekenhuis!

Hygiene

Cruciaal

Denk aan contactoverdracht

De column van Aysal Erbudak (Slotervaartziekenhuis) in Medisch Contact van deze week handelt over schoonmaak. Meer specifiek sterilisatie van instrumentarium.Outsourcen of niet.Goedkoop of duurkoop?

Over hygiene in ziekenhuizen is dit jaar veel te doen

Denk maar even aan de Klebsiella uitbraak in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. Dan is het toch weer goed om onderstaand  interview van een jaar geleden nog eens na te lezen! Maar eerst een filmpje over de voortgang (datum 2 september 2011):

—————————————————————————————————————————————————————

12 juli 2010

Jacco Vonhof

De aankondiging “vieze ziekenhuizen” levert schrikreactie op

NOVON

Vieze ziekenhuizen….Het is een nieuwsfeit dat al eerder aandacht kreeg. De betreffende documentaire is nu bekroond.
Ik heb in een gesprek met de inspirerende Jacco Vonhof van NOVON dit onderwerp aangesneden. Hij is een sterke voorstander van professionalisering van de schoonmaakbranche. Een wachtkamer schoonmaken, een onderzoekskamer reinigen, het zijn allemaal aspecten die een specifieke aanpak vragen. Schoonmakers zijn medewerkers! Schoonmakers kunnen te maken krijgen met een “prikaccident” door een weggooide naald (onjuist) en moeten dan maar zien hoe ze aan een Hepatitis B vaccinatie komen,want ze zijn geen onderdeel van de ziekenhuisorganisatie.

 

Denkfout

Schrijnende zaken waarover Jacco Vonhof zich druk kan maken. Hij acht het ook een denkfout dat instellingen zaken als catering en schoonmaak “outsourcen”. Het zijn kernactiviteiten, die “het verschil” uitmaken. Geen wonder dat hij in het nieuws gekomen door zijn optreden tijdens de staking van schoonmakers bij de NS.

Aankondiging

Actuele documentaire van Ton van der Ham. Vieze ziekenhuizen.

Ziekenhuisbacteriën zijn levensgevaarlijk

Jaarlijks overlijden honderden mensen aan een infectie die ze oplopen in een ziekenhuis. Zembla bezoekt een aantal Nederlandse ziekenhuizen en onderzoekt hoe vies ze zijn.