SAD of Winterblues

Valkee

Weekend 29/30-10-2011 overschakelen op Wintertijd

Geen toeval dat in Utrecht de dag voor de winterblues plaatsvindt

Een handvol mensen heeft kennelijk het persbericht gelezen en is vrijdagmiddag 28 oktober aanwezig in een zaaltje van Seats2Meet te Utrecht. Voor mij betekent dat de fysieke kennismaking met Timo Ahopelto, de Finse man achter Valkee. Timo Ahopelto (Valkee) introduceert ‘lichttherapie via de oren’. Lees hier. SAD staat voor(Seasonal Affective Disorder), ofwel winterdepressie.

Timo Ahopelto (Valkee) met auteur

Commotie

Opmerkelijk is dat de de introductie van Valkee (lees: hier) tot veel commotie heeft geleid. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is er als de kippen bij, maar ook op een Linkedin discussiegroep krijgt uw auteur de wind van voren. Heel opmerkelijk is dat het persbericht (Villamedia) als tags meekrijgt: Nieuws, Shopping, Gadgets, Gezondheid/Medisch/Welzijn, Lifestyle, Vakantie & Vrije Tijd.  De boodschap is dus niet overgekomen. Het gaat echter over een serieus onderwerp.

Discussie over Melatonine spiegels

Evidence Based

Lichttherapie voor “Winterdepressie” is een door de Geneeskunde volledig geaccepteerde therapie (Een paar procent van de Nederlanders lijdt hieraan). “Ik zie mijn dochter nog niet ’s ochtend achter een lichtbak zitten” aldus een moeder van een dochter met SAD. Finland heeft een naam hoog te houden op dit gebied, dus zo vreemd is het niet dat juist daar research plaatsvindt. Met dit device als resultaat. Zeker zijn ook andere toepassingen denkbaar, maar de focus ligt op de winterdepressie.

Pilot

Een vijftigtal vrijwilligers (die zijn geselecteerd uit een grotere groep) krijgt een maand lang een dergelijk device te gebruiken en zal de bevindingen rapporteren. Om terug te komen op de bijeenkomst. Die was naar mijn smaak uitermate zinvol. Zeker, er zijn nog de nodige vragen, echter er is….

Geen reden om vanuit wetenschappelijk oogpunt hier streep onder te zetten!