Ruhla en Aalten. Maakindustrie

Er zijn in het verleden warme contacten geweest tussen het Nederlandse Aalten en het Duitse Ruhla. Dat heeft alles te maken met toenmalige industriele aktiviteiten.

Stage
Al meerdere malen heb ik geschreven over de geschiedenis van de Aaltense Hoornindustrie. Vooral op deze website (zie homepage). Recent nog n.a.v een toespraak bij opening van een thema expositie in de Aaltense musea. Het confronteerde mij opnieuw met de oude banden met Ruhla (Thuringen, Duitsland).  Het blijkt dat veel van de toenmalige entrepreneurs uit Aalten een leerstage hebben doorgemaakt in het Duitse Ruhla, maar ook nadien is kennelijk contact gehouden. In de Aaltense musea is daarover wel documentatie te vinden en ook is correspondentie in particulier bezit. Zie als voorbeeld, een kaart verzonden vanuit Ruhla naar Aalten op 21 september 1922  . Maar het blijft een bescheiden oogst. Voor de hand liggend is de samenwerking rond de productie van (onderdelen) van Duitse pijpen.

 

Kaart uit collectie auteur

Speurtocht

Veilingsite Delcampe is al jarenlang een ‘Fundgrube’ gebleken. Ook nu weer. Ik zoek (28 december2016) op ‘Aalten’ en vind actieve 48 items. 18 postkaarten, 29 postzegels en 1 document. Er moet geschift worden. Daarbij zijn zeker enkele items, die verzonden zijn vanuit Aalten, maar ook een ansichtkaart die van Groningen afkomstig is.  De textielindustrie (Driessen) is zeker ook  opvallend aanwezig. Bij het zoeken is een thema onderscheid tussen Postkaarten en Postzegels maar zeer betrekkelijk. Want de hobbyist kan de geschreven tekst op de kaart belangrijker vinden dan de postzegel als zodanig. Of de eventuele voorstelling op de kaart (lanschap) of het bijzondere poststempel. Niet alle kaarten kunnen zowel aan voor- als achterzijde bekeken worden op de veilingsite DelCampe. Dat hangt van de verkoper af of hij beide zijden fotografeert en plaatst in zijn of haar ‘winkeltje’. Maar er zijn tenslotte ook daadwerkelijk losse postzegels of verzamelingen te koop. Wat tref ik zo al aan?

Nederland:

Een vrachtbrief uit 1942 van de textielfirma Driessen naar Alphen aan de Rijn.

Briefkaart 1921 vanuit Maassluis aan de Firma Driessen

Briefkaart 1921 vanuit Uithoorn aan de Firma Driessen (bestelling textiel)

Briefkaart 1924 Firma Driessen naar Steenwijk

Zoeken we onder ‘Duitsland’ naar ‘Ruhla

8 andere sammlungen

19 alte papieren

729 ansichtkaarten

41 briefmarken

16 Munzen & Banknoten

Bingo

Dan tref ik een briefkaart die van Aalten naar Ruhla (3 juli 1890) is verzonden. Bingo. Deze kaart weet ik te bemachtigen.

Tekst

De geadresseerde is (blijkens een oud telefoonboek) Donat Deussing, een industrieel uit de metaal. De achternaam komt trouwens heel veel voor in deze plaats. De kaart is verzonden door W(illem) te Gussinklo. Het gaat klaarblijkelijk om een bestelling. Betreft het gereedschap of onderdelen voor de fabriek van te Gussinklo? Wie kan dit ontcijferen….