Leticia Ruiz

Medisch Contact

24-uurs dienst

‘The day after’

Volgens Medisch Contact is Leticia Ruiz een arts (en fotografe) die haar collega’s voor en na een 24 uurs dienst fotografeerde in een Spaans ziekenhuis. De foto’s zouden geexposeerd zijn in een Medische Faculteit. Leticia is werkzoekend. Tot zover duidelijk. Ik ben onder de indruk en zoek op  social media naar de fotografe en meer foto’s. Ik vind een iets andere set dan in Medisch Contact afgebeeld. Zeker, er zijn meerdere Leticia’s, zoals een urologe. Maar ook Twitteraar Mahmoud Khattab heeft haar niet gevonden. Is het wellicht een schuilnaam?

Twitter

Stap verder

Waarom wil ik Leticia Ruiz benaderen? Mijn idee is om de foto’s uit Medisch Contact met speciale software te laten analyseren. Ik stuur een link naar NOLDUS. Een ‘proof of concept’ slaagt. De ontwikkelaars van FaceReader (Noldus) melden: “Heb de plaatjes even door FaceReader gehaald. Behalve de vrouw met het haar voor het voorhoofd, worden ze goed gemodelleerd. Zijn er meer plaatjes?” Vervolgens: “Er is een kleine verhoging in SAD bij de “after” plaatjes, maar NEUTRAL blijft wel dominant”. De jongeman met de brede lach wordt “before” als SCARED geinterpreteerd”. Tot zover enkele quotes.

Een vervolg?

Zowel de foto’s als de interpretatie intrigeren mij. Het tableau heeft onmiskenbaar een artistiek aspect, maar is toch ook een vingerwijzing.  Wat is de betekenis van de beelden/uitslagen voor de zorg in ziekenhuizen? Hebben 24-uurs diensten van assistenten zo’n impact? Wat betekent dat voor de eigen motivatie, de kwaliteit van de zorg en uiteindelijk de patienten (zie MC) ? Het zou de moeite waard kunnen zijn om het onderzoek uit te breiden. Misschien beschikt “Leticia Ruiz” over veel meer foto’s, dan zijn we snel verder. Maar dan zal ze eerst opgespoord moeten worden. Kan een dergelijk onderzoek in een Nederlandse setting worden herhaald?