Devotie APP

Museum de Fundatie te Zwolle

Peter Dees – ZinOntwerpers – aan het woord:

“Wat we gedaan hebben in museum de Fundatie te Zwolle is het verzorgen van ontwerp en inrichting van het HCO gedeelte (=Historisch Centrum Overijssel)  van de tentoonstelling over de Moderne Devotie”.

Peter Dees bij de voorbereidingen in Museum de Fundatie op 4 oktober 2011

Sarijs handschrift op iPAD

Het gehele ontwerp aan de wanden, de beide projecties van de beamers en natuurlijk de iPad met het digitale Sarijshandschrift zijn door ons bedacht bedacht en vormgegeven (de inhoud niet natuurlijk). De gedachte achter het digitale ‘handschrift’ is eenvoudig: telkens wanneer je oude boeken tentoonstelt kun je daar eigenlijk maar weinig van laten zien: ze liggen open op een bepaalde bladzij en that’s it. Hoe kunnen we die beleving uitbreiden? Dat kan door zo’n boek op een eigentijdse manier ‘uit te geven’ > ebook op iPad.

Beleving

Het grote voordeel zit hem mijns inziens in de beleving die dicht bij het boek ligt: je houdt het in je handen, je bladert heen en weer, je kunt er mee gaan zitten (daarom ook een bankje ernaast) of hem even staand in de hand houden.Daarnaast profiteert de bezoeker van een aantal voordelen die vroeger (niet alleen in de middeleeuwen maar ook zelfs tot vijf jaar geleden nog) niet mogelijk waren: inzoomen op pagina’s alsof je een loupe aan je handen hebt, extra informatie opgeslagen achter bepaalde buttons direct bij de hand (met éen vingertik te openen).

Spannend

Kortom je kunt het boek zelfs nog beter bekijken dan wanneer je het origineel in handen mocht houden…Daarnaast is het in de tentoonstelling als geheel natuurlijk een ervaring om een dergelijk boek in het echt te zien liggen én in 21e eeuws formaat beet te pakken. Die combi zo vlak bij elkaar is spannend.