Beeld domineert geluid onderaardse archieven

Vaak kom ik er langs met de trein die station Hilversum dan juist heeft verlaten richting Amsterdam. Een kleurrijke glazen pui schiet dan voorbij. Het

Instituut “Beeld en Geluid

Omroepen

Op 21 mei 2010 organiseert de VVOJ een rondleiding bij het Instituut “Beeld en Geluid” in Hilversum. De rondleiding werd verzorgd door Hans van den Berg, specialist film & televisie. Ruim 15 leden hebben er gebruik gemaakt. Het gebouw als zodanig verdient de nodige aandacht, alhoewel wij vooral de archieven zouden bezoeken. Het  is drie jaar geleden in gebruik genomen. De bouwers hebben zichzelf hoge eisen gesteld en dat is te zien.

Hel van Dante

De vijf etages met de archieven liggen ondergronds, onder de ontvangsthal van 60 m³. Door het materiaal- en kleurgebruik (oranje) en de architectuur krijgt dit alles een heel bijzonder effect. Het archiefgedeelte is wel eens aangeduid als de Hel van Dante. Vooral ’s avonds schijnt het namelijk heel bijzonder te zijn. Het archief omvat 700.000 uur aan materiaal. Tweederde beeld en eenderde geluid. Op de onderste -en koelste- etage (10°) worden de oudste zwart-wit films bewaard. We bezoeken een ruimte met videofilms. Hiervan zijn er 50 in gebruik. De beveiliging is aanzienlijk.

De auteur in het archief (foto: Richard Helwig)

Blokkades

We komen te spreken over blokkade van gevoelige informatie. Ruben (vliegtuigongeval Tripoli) is bijvoorbeeld al geblokkeerd. Veel is al gedigitaliseerd. De data staan op servers (dubbel). Het instituut wil graag agent zijn van materiaal, want dit is toch een kernactiviteit.Er wordt anderhalf miljoen euro binnengehaald via deze bronnen. Onderzoekers kunnen een uur gratis studeren. Nadien wordt het € 80 per uur. Er is veel geld beschikbaar voor het project Geheugen van Nederland.

Quotes

Per jaar komt 8000 uur televisie binnenstromen in het archief. Een uur na de uitzending is het materiaal al binnen en voorzien van metadata. Het werk van een team documentalisten. Hans, die belast is met het beantwoorden van vragen, toont een aantal pregnante voorbeelden die voorbij kwamen. Zo was er het thema obesitas van de VPRO, beeldmateriaal over joden in de 2e wereldoorlog voor een Amerikaanse speelfilm. Vaak uiteraard het Koningshuis (film ZDF).Vaak is het een kwestie van eerst quotes verzamelen. Voor wat betreft het Koningshuis kan men beschikken over een televisie archief, Polygoon journaal, materiaal van de RVD. Het omvangrijke RVD (Rijks Voorlichting Dienst) archief bestaat uit opdrachtfilms, oorlog en koningshuis.